Slovenija
32459 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v drugi polovici julija

Nevihta Profimedia
Vstopamo v drugo polovico poletja, bo končno zares vroče?

"Vstopamo v drugo polovico poletja, v prvi polovici julija se ni veliko spremenilo v primerjavi z junijem," pravijo pri portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Temperature so bile v večjem delu Evrope pod dolgoletnim povprečjem, nekoliko izstopata območje Alp, Portugalska in del Španije."

"Lahko rečemo, da se zna zgoditi nadaljevanje podobnega vremena, vsakih nekaj dni nas bo prešla vremenska fronta, ki bo prinesla ohladitev," pišejo pri Ciklon.si in dodajajo, da so se tisti, ki so po deževnem juniju pričakovali popolnoma drugačen julij, zmotili. "V enem izmed člankov smo povedali, da mokra tla izjemno vplivajo na temperaturo. Ob suhem juniju bi imeli veliko boljše pogoje za ekstremne temperature, tako pa se zelo težko segreje čez 30 stopinj. Tudi avgusta ne pričakujem kakšnih dolgotrajnejših vročinskih valov."

Konec tedna bo spremenljiv

Konec tedna bo po po napovedih portala bolj spremenljiv, saj bo nas bo vplivalo višinsko jedro hladnega zraka. "Do nedelje bo precej spremenljivo vreme, bolj stabilno bo ob morju," pišejo pri Ciklon.si. V nedeljo večjih padavin, z izjemo kakšne plohe v visokogorju, ne pričakujejo. "V začetku naslednjega tedna se bo nad nas delno razširil anticklon, zato bo ponedeljek večinoma sončen in toplejši. Vremenska fronta se bo spuščala proti Alpam in nas predvidoma dosegla v sredo. V torek popoldne bo nekaj predfrontalnega dogajanja."

V drugi polovici naslednjega tedna se bo nad Skandinavijo poglabljalo območje precej nizkega zračnega pritiska. "Nad Srednjo Evropo bomo prišli postopno pod bolj vlažen zahodni zračni tok," še pišejo pri Ciklon.si. "Sekundarni cikloni pa bodo začeli nastajati nad severnim delom Sredozemlja oz. Genovskim zalivom, kar bo k nam prineslo spremenljivo vreme z vsakodnevnimi krajevnimi padavinami."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za ponoči napoveduje precej jasno z občasno povečano oblačnostjo, padavine bodo ponehale. "Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 15, na Primorskem do 17 stopinj Celzija," pišejo pri Arso.

V četrtek bo ob morju razmeroma sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Popoldne in zvečer bodo občasno krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26 stopinj Celzija.

V petek bo sprva oblačno z dežjem, ki bo dopoldne ponehal. Popoldne se bo delno razjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.

V soboto in nedeljo bo na zahodu sončno, drugod pa spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne padavine.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Območje visokega zračnega tlaka nad južno Evropo slabi," razlagajo pri Arsu. "Vpliv vremenske motnje bo zajel srednjo Evropo in Alpe. K nam bo v višinah pritekal nekoliko bolj vlažen zrak."

Od 19. do 24. julija

V nedeljo se bo višinsko jedro hladnega zraka iznad srednje Evrope pričelo umikati proti vzhodu. V višinah bodo nad nami nato nekaj dni prevladovali severozahodni vetrovi, s katerimi bo pritekal postopno toplejši in tudi bolj suh zrak.

V nedeljo bo na vzhodu še nekaj oblačnih ostankov, sicer pa bo prevladovalo sončno vreme s popoldanskimi nevihtami. "V ponedeljek in torek kaže na sončno poletno vreme, najvišje dnevne temperature bodo v ponedeljek in torek okoli 30 stopinj Celzija," napovedujejo pri Arsu. "Od srede do petka se bo verjetnost popoldanskih neviht nekoliko povečala."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.