Slovenija
23953 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v oktobru

Jesen Profimedia
Kakšno vreme nas čaka?

"Italijanski mediji že pišejo o vrnitvi vročine po 10. okrobru," navajajo pri portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Še posebno vroče naj bi bilo med 10. in 15. oktobrom."

Oktober je sicer po pisanju portala mesec, ko imamo lahko različne vremenske pojave, od ploh, neviht, snega in poplav do vročine in indijanskega poletja, a v napoved italijanskih medijev preveč ne verjamejo. "Verjetnost za kaj takega je zaenkrat majhna," piše Gregor Skok pri Ciklon.si.

Spremenljivo vreme

V naslednjem tednu se bo po napovedih portala nadaljevalo spremenljivo vreme, a padavin ne bo vsak dan. "Ponedeljek se bo začel z dežjem, največ padavin bo na zahodu, na vzhodu pa bo dežja malo," pišejo pri Ciklon.si. "V torek bo več sončnega vremena in suho vreme, oba dneva pa bo pihal jugozahodni veter, zato bo razmeroma toplo. V sredo nas čaka prehod vremenske fronte, največ padavin naj bi padlo v južni Sloveniji, 24-urni maksimum je nad Kvarnerjem. Ob prehodu fronte bo zapihal severni veter, na Primorskem prehodno zmerna burja. Popoldne bodo padavine ponehale in proti večeru se bo delno zjasnilo."

Od zahoda se bo nad nami okrepilo območje visokega zračnega pritiska. "Čaka nas vsaj dva dni suhega in sončnega vremena s svežim četrtrkovim jutrom," pišejo pri Ciklon.si. "Nad Skandinavijo naj bi se poglabljalo območje nizkega zračnega pritiska, dolina naj bi se vdrla proti jugozahodu Evrope. Padli bomo ponovno pod izrazit jugozahodni višinski zračni tok, v soboto bodo verjetno prve padavine že na zahodu, v nedeljo 11. oktobra pa bodo segle tudi proti osrednji Sloveniji."

Opozarjajo, da so napovedi do pet dni so kar zanesljive, potem pa se njihova zanesljivost vsak dan zmanjšuje.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje napoveduje, da bo ponoči na zahodu pogosteje deževalo, dež s posameznimi nevihtami se bo razširil nad osrednjo in južno Slovenijo, do jutra pa že tudi nekoliko vzhodneje. "V zahodnih krajih bo pihal južni veter," pišejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija."

V ponedeljek dopoldne bo sprva povsod deževalo, nato se bodo pojavljale predvsem krajevne plohe. V vzhodni polovici Slovenije bo dežja manj. Popoldne se bo delno zjasnilo, v zahodni polovici bodo še posamezne plohe. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 14, drugod od 16 do 21 stopinj Celzija.

V torek bo deloma jasno, le v hribovitih krajih na zahodu bo možna kakšna ploha. Še bo pihal jugozahodni veter. V sredo bo deževno, dež bo proti večeru od zahoda povsod ponehal. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja. V četrtek bo dokaj sončno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla.

"Nad zahodno in srednjo Evropo je obsežno območje nizkega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "V višinah priteka nad naše kraje z jugozahodnimi vetrovi razmeroma vlažen zrak."

Od 8. do 13. oktobra

V četrtek bodo naši kraji pod vplivom šibkega anticiklona, ki bo v petek slabel. "V nedeljo nas bo predvidoma dosegla vremenska fronta, nato pa bo na vreme pri nas vplival proces, ki se bo odcepil nad zahodno Sredozemlje," pišejo pri Arsu. 

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V četrtek bo sončno, več oblačnosti bo v hribih zahodne Slovenije. "V petek in soboto bo na zahodu pretežno oblačno z občasnim rahlim dežjem, drugod bo večinoma suho, največ sončnega vremena bo v vzhodni Sloveniji," še napovedujejo pri Arsu. "Pihal bo jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo večinoma okoli 10, najvišje dnevne pa okoli 20 stopinj Celzija. Od nedelje do torka bo občasno deževalo, v sredo pa kaže spet na suho vreme."

dezurni@zurna24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.