Slovenija
29398 ogledov

Srednjeročna napoved vremena: Marec je pred vrati, to prinaša

vreme jesen dež oblačnost ptica Profimedia
Vsi trije scenariji za marčevsko vreme so si precej podobni.

Za nami je zima, ki ni navdušila ljubiteljev mraza in snega. Z marcem vstopamo v meteorološko pomlad, za katerega za zdaj kaže, da bo padavinsko precej bogat. "Evropski model ext kaže na precej padavinski mesec marec zlasti na zahodu Slovenije, kar je povezano s pretežno negativnimi anomalijami geopotencialnih višin nad severnim delom Atlantika in močnim grebenom v okoli Grenlandije in nad Severno Evropo. Po temperaturah naj bi bil marec normalen mesec," napovedi prvega modela predstavlja Ciklon.si.

Podobno kaže tudi ameriški model. "Padavine spet nadpovprečne, po vsej državi pa bi bile porazdeljene bolj enakomerno," pišejo. "Tudi CFS kaže podobno, negativne anomalije geopotencialnih višin pa sežejo do nas, padavinsko podobno. Temperaturno je toplejši, vendar je viden trend ohlajanja. Torej vsi trije imajo precej podoben scenarij, so pa ta povprečja včasih čudna. Mesečno povprečje padavin lahko dosežemo že v enem ali dveh dneh, potem pa je cel mesec suho in človek potem nima občutka, da je bil to moker mesec."

V prihodnjih dneh ne moremo pričakovati izboljšanja vremena. Najbolj deževen dan bo petek, nekaj malega dežja pa lahko pričakujemo tudi v soboto in nedeljo. Glavnino padavin naj bi dočakali v noči na ponedeljek.

V prihodnjem tednu bi na vreme pri nas lahko vplivala skandinavski anticiklon nad Skandinavijo in pod njim višinska jedra hladnega zraka. "Ob takih situacijah lahko nastajajo snežne plohe tudi po nižinah, zato smo za enkrat še precej daleč od toplega vremena. Pravzaprav tedni, ki prihajajo, bodo velika nevarnost za pozebo na tole prehitro prebujanje narave," svarijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • stilist 20:07 28.februar 2024.

    Mi lahko nekdo pove, kako lahko neki hotelski uslužbenec napoveduje vreme na tem portalu s preslikanimi grafi iz neta? Kaj pa naši uradni vremenoslovci? Njihova napoved tukaj ne velja?