Slovenija
29310 ogledov

Srednjeročna vremenska napoved: Takšno bo vreme za praznike

Mrzlo jutro Profimedia
Še ta teden babje poletje, potem pa občutna ohladitev.

Vremenoslovci za danes napovedujejo pretežno jasno vreme, zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih kotlinah marsikje megleno. "Čez dan bo predvsem v severovzhodnih krajih in v višjih legah prehodno zapihal jugozahodni veter," razlagajo pri Agenciji za okolje. "Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 stopinj Celzija."

Jutri bo precej jasno, zjutraj in dopoldne se bo ponekod po nižinah zadrževala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 13, najvišje dnevne od 18 do 23, na Primorskem do 25 stopinj Celzija.

Za vikend jasno in toplo

V soboto in nedeljo se bo nadaljevalo precej jasno vreme. "Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost," pišejo pri Arsu. "Še bo zelo toplo za ta čas."

Nad vzhodno in deloma srednjo Evropo ter nad Balkanom je po poročanju Arsa obsežno območje visokega zračnega tlaka, nad osrednjim Sredozemljem pa ciklonsko območje, ki ne bo vplivalo na vreme pri nas. "Od juga k nam doteka zelo topel in suh zrak," pišejo pri Arsu.

Od 27. oktobra do 1. novembra

Območje visokega zračnega tlaka nad srednjo Evropo in Balkanom bo na začetku tedna oslabelo. "Od severozahoda bo Alpe predvidoma v torek dosegla izrazita hladna fronta," pišejo pri Arsu. "V drugi polovici tedna bodo naši kraji pod vplivom obsežnega ciklonskega območja s središčem nad srednjo Evropo."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V nedeljo in deloma tudi še v ponedeljek bo prevladovalo sončno in toplo vreme z jutranjo meglo po nižinah. "V torek se bo ob prehodu fronte ohladilo, padavin bo malo," še napovedujejo pri Arsu. "Bolj deževno bo predvidoma prihodnji konec tedna."

V ZDA temperaturna razlika 30 stopinj

Vremenski portal Ciklon.si napoveduje, da se bo mrzel zrak iz polarnega kroga začel spuščati proti zmernim geografskim širinam. "V ZDA bodo pričakovano precej večje temperaturne anomalije, tam bo tudi več kot 25 stopinj hladneje od dolgoletnega povprečja 1981-2010," pišejo pri Ciklon.si. "Na severu Kolorada se bo ohladilo v nekaj dneh za 30 stopinj iz okoli 20 na -13 stopinj Celzija čez dan."

Nad Evropo bodo po napovedih portala zaradi več morij, ki precej ogrejejo ozračje, anomalije do 12 stopinj pod povprečjem. "V prvi fazi bo polarni mraz zajel vzhodni del Evrope," pišejo pri Ciklon.si. "Mi bomo na obrobju spusta polarnega zraka. V ponedeljek 28. oktobra se bo postopno začelo ohlajati, v torek bo verjetno sledil prehod oslabljene vremenske fronte ob severozahodniku v višinah, ki bo pomenila konec indijanskega poletja. Ciklonsko območje nad zahodnim delom Rusije se bo sredi prihodnjega tedna precej poglobilo, proti Sredozemlju pa se bo spustila ciklogeneza." 

Nas bo za nekaj dni obiskala zima?

Ne izključujejo niti sneženja - prihodnji teden bi se meja sneženja glede na trenutne izračune po napovedih Ciklon.si lahko spustila vse do nižin. "Slovenijo bi lahko za nekaj dni obiskala, ne zdi se pa, da bi lahko blokada nad severnim delom Atlantika dolgo vzdržala," še pišejo pri Ciklon.si. "V prvi dekadi novembra naj bi se toplota iz območja Grenlandije preselila proti Sibiriji. November bo verjetno precej dinamičen mesec, od mraza do nadpovprečno toplega vremena, nenavadno pa je, da je še vedno najtoplejši november iz daljnjega leta 1963."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Kirsiolla
    Kirsiolla 00:28 25.oktober 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com