Slovenija
23 ogledov

Srednješolcev vse manj

ekonomska šola Ljubljana Nik Rovan
Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) je objavilo razpis za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto. Osnovno šolo letos zaključuje 17.662 učencev in učenk, ki bodo lahko kandidirali za skupno 22.039 vpisnih mest na srednjih šolah.

Ker je vsako leto manj otrok, ki končujejo devetletko, MŠŠ razmišlja o racionalizaciji mreže srednjih šol. Predvsem v večjih mestih, ki ponujajo enake programe, bi radi nekatere šole združili. Preveč mest je predvsem tam, kjer izobražujejo ekonomske tehnike. V naslednjih dveh, treh letih MŠŠ načrtuje prepolovitev števila šol, ki te programe izvajajo.

Omejitve v zdravstvu

Največ, 8.490 mest je razpisanih za srednje strokovne oziroma tehniške šole, sledijo splošne in strokovne gimnazije s 7.634 mesti in srednje poklicne šole, kjer je razpisanih mest 5.275. Glede na statistiko zadnjih nekaj let bodo na omejitve naleteli predvsem tisti učenci in učenke, ki bi se radi vpisali na program predšolske vzgoje in zdravstvene programe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.