Slovenija
98 ogledov

Srednji vek v Piranu

Dostava mesa v edino mesnico v Piranu otežena; na občini molčijo. Žurnal24 main
V Piranu je motena dostava v številne prodajalne, meso prenašajo ročno, civilna iniciativa zbrala več kot 800 podpisov za referendum.
''Danes dopoldne bomo izročili več kot 800 podpisov občanov, ki smo jih zbrali v podporo pobudi za razpis refrenduma proti prometnemu odloku. Zdaj morajo steči zakonsko predpisani postopki. Da je prišlo tako daleč, je kriv župan Tomaž Gantar; pa bi bilo dovolj, če bi v zadostni meri upošteval naše predloge. Med zbiranjem podpisov, rok za to se je iztekel v ponedeljek, nam je nagajal, tudi z izjavami, da bo prometni odlok razveljavil,'' je pred današnjo predajo za Žurnal24 povedal predstavnik civilne iniciative za boljše življenje v mestu Piran Davorin Petaros. Poudarja, da bi moral stroške referenduma župan zato plačati kar iz lastnega žepa. Do zdaj so v podporo referendumu zbrali 800 in še nekaj deset podpisov.

 

Urnik neživljenjski

Ročno po ulicah. Z dostavo do občinskega lokala, ki ga ima mesarija v najemu na Zelenjavnem trgu, v preteklosti ni bilo težav. Zapletati se je začelo z novo ureditvijo, ki dostavo dovoljuje le med 7. in 9. ter 13. in 14. uro. Če se tovornjaki, ki prihajajo iz vse Slovenije, zaradi razmer na cestah ne morejo držati urnika, morajo meso prenašati ročno.

Številni nezadovoljni
Nezadovljni s prometno ureditvijo so tudi drugi. Tako se nam je oglasil predstavnik edine mesnice v mestu, ki ima težave z dostavo mesa, nezadovoljni so v drogeriji na Zelenjavnem trgu, pa v cvetličarni, pekarni in stojnici s sadjem ter zelenjavo.

''Meso nosim čez mesto in Tartinijev trg, kot v srednjem veku. Veterinarska inšpekcija nas že opozarja, ker se tako križajo čiste in nečiste poti. Primorani smo kršiti pravilnik o higieni svežih živil, za kar nam preti kazen. To je sveže meso, ki zahteva drugačno dostavo, kot večina druge hrane,'' je nezadovoljen Tilan Damijani, direktor mesnice Damjani, ki še zadnja vztraja v Piranu in oskrbuje številne restavracije.

Ostali celo brez
''Poleti moram na ulici čakati kamione, miriti redarje zaradi 15 minut zamude, pretijo nam nemajhne kazni in tudi voznike kamionov so že kaznovali, ker razkladajo tam, kjer ne bi smeli, a kaj, ko je prostor za dostavo zaprt. Nekajkrat jih celo niso pustili v mesto in smo ostali brez blaga," opisuje Damijani in dodaja, da ne razume, kako ima lahko bližnji Mercator ključ zapornice, drugi pa do njega ne morejo.

Na občinski urad za gospodarstvo in turizem so že v začetku avgusta naslovili vlogo za dostop mimo fizičnih ovir v mestu oziroma prošnjo za ključ zapornice pri gasilskem domu, kjer je sicer dostava. Tako bi lahko spoštovali zakon in si olajšali delo. Isti ključ bi uporabljali tudi drogerija, cvetličarna, pekarna in stojnica s sadjem ter zelenjavo. A z občine dva meseca ni nobenega pisnega, niti negativnega odgovora, s katerim bi veterinarski inšpekciji pokazali, da drugače ne gre. Tudi Žurnalu24 ga ni uspelo dobiti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.