Slovenija
23 ogledov

Sredstva za obnove igrišč so usahnila

Mama Katarine, Klare in Andreja v Ljubljani pogreša predvsem več otroških igrišč
1/4
Žurnal24 main
Otroška igrišča. Pobude zanje niso potihnile, občina pa za večje obnove in gradnje letos nima sredstev.

Otroških igrišč ni nikoli dovolj. Pobude zanje sicer ves čas prihajajo, vendar je težava tudi to, da je za ta namen malo občinskih zemljišč,” je povedala Katarina Juvanc Šinkovec, predsednica sveta četrtne skupnosti (ČS) Rudnik. Podobnega mnenja so v ČS Sostro, kjer so igrišča redka, trenutno pa poskušajo eno urediti sami.

Novih oziroma prenovljenih si po pobudah meščanov sodeč želijo tudi v Črnučah in na območjih za pešce v središču mesta. Poleg težav z zemljišči pa bodo njihove pobude letos najbrž brez rezultata zato, ker Mestna občina Ljubljana (MOL) ne načrtuje večjih obnov igrišč oziroma gradnje novih.

Prejšnja leta dejavnejši
Zadnja štiri leta so bile prenove pogostejše, MOL je namreč v povprečju obnovila od 25 do 30 igrišč na leto. Trenutno upravljajo 240 igrišč; od tega jih deset spada v prvo kategorijo (igrišča krajevnega značaja, na katera prihajajo tudi ljudje iz drugih krajev), preostala pa so namenjena predvsem določenim predelom mesta ali okoliškim prebivalcem.

Za vzdrževanje na leto namenijo okoli 800 tisoč evrov, vsa igrišča in igrala na njih pa pregledujejo vsak teden, so razložili na MOL. Na najstarejši opremi so se do nedavnega igrali otroci v soseski BS3, ki so marca dobili novo. Poleg rednih občina načrtuje glavni letni pregled vseh igrišč. Tega bo izvedla neodvisna organizacija oziroma strokovnjak s tega področja, so pojasnili v mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet.

Nesreče in poškodbe

Postopek. Če se otrok poškoduje na igrišču na občinskem zemljišču, starše napotijo na pogodbenega izvajalca za urejanje in čiščenje javnih zelenih površin, so povedali na ljubljanski občini.

Igrala. Za zamenjavo poškodovanih in preperelih igral MOL na leto nameni okoli 30 tisoč evrov. “Poškodb je razmeroma malo,” so razložili.

“Težavni so obiskovalci”
Za otroška igrišča je v Ljubljani načeloma dobro poskrbljeno, lahko pa bi bilo več takšnih, ki imajo nevsakdanja igrala, meni mama treh otrok, ki živi na Ježici. Po njenih besedah lahko težave povzročijo nekateri nekulturni obiskovalci.

Preden se otroci začnejo igrati, je včasih treba pregledati igrišče,” je dejala in dodala, da je mogoče najti tudi pasje iztrebke, prazne steklenice in odvržene cigarete. Igrišča so namreč pogosto lokacije večernih zabav. Prav zato eden od sogovornikov meni, da bi morala biti ograjena in ponoči zaklenjena.

Polomljeni in zažgani
Najpogostejše posledice vandalizma na igriščih so polomljene klopi in zažgani koši, do zdaj pa je MOL za popravilo plačala okoli 3.500 evrov. Škodo povzroči tudi zimsko vreme, predvsem na lesenih igralih in klopeh, za odpravo posledic pa so plačali nekaj več, so dejali na občini.

Prijave zaradi neustreznih, nevarnih ali poškodovanih igral na občinskih zemljiščih sicer sprejema ministrstvo za gospodarstvo, na zemljiščih vrtcev zdravstveni inšpektorat, za igrala v trgovinah pa tržni inšpektorat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.