Slovenija
22 ogledov

Šrot lahko prosto zapravlja

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Celjsko sodišče je po neuradnih podatkih zavrnilo predlog tožilstva po zavarovanju zahtevka za odvzem protipravno pridobljenega premoženja za Šrota. To pomeni, da lahko ta prosto razpolaga s premoženjem.

Nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot sicer še vedno zanika, da bi zoper njega policija v primeru suma, da so neimenovane osebe zaradi gospodarske kriminalitete povzročile za 135 milijonov evrov škode, vložila ovadbo. Šrot zatrjuje, da so ovadbe povezane le z Istrabenzom in njegovim nekdanjim predsednikom uprave Igorjem Bavčarjem.

Celjsko tožilstvo naj bi po poročanju Pop TV v primeru Šrota zahtevalo zavarovanje premoženja v višini 26 milijonov evrov, ki naj bi izviralo iz Šrotovih nezakonitih dejanj. A je sodišče zahtevek zavrnilo.

Policija je na tožilstvo vložila še več pobud za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem protipravne premoženjske koristi v skupni vrednosti 92 milijonov evrov, nanašajo pa se na več pravnih in fizičnih oseb, ki so predmet ovadb.

Policija molči o imenih za ovadbami, po neuradnih informacijah pa sta glavna ovadena prav največkrat omenjena slovenska tajkuna Šrot in Bavčar.

Igor Bavčar se je sicer na današnjo vest o ovadbah odzval z besedami, da "je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal tokrat očitno uporabila policijo, da odgovori na njegov spletni intervju v Financah". Bavčar dodaja, da je direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek naenkrat po nekaj mesecih začutil potrebo, da ponovi neresnične obtožbe, "povzete po ovadbi Zorana in Damjana Jankovića".

"Policija ne sklicuje novinarskih konferenc, ker bi ji to kdo naročil, da bi se s tem odzivala na določene navedbe v intervjujih iz dnevnih časnikov," poudarjajo na policiji in dodajajo, da so novinarsko konferenco sklicali po predhodni uskladitvi z državnim tožilstvom.

Ovadenih še 11 drugih oseb
Na današnji novinarski konferenci je vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije Dušan Florjančič pojasnil, da so kriminalisti uspešno zaključili sklop preiskav, ki se navezujejo na dva menedžerska prevzema skupin gospodarskih družb v Sloveniji.

Lani je policija preiskovala kar za četrtino več gospodarskega kriminala v primerjavi z dolgoletnim povprečjem. "Vrednost" kaznivih dejanj pa je lani znašala kar 193,28 milijona evrov, kar presega desetletno povprečje za skoraj 107 odstotkov. Poleg tega je policija lani podala zahtevek za začasno zavarovanje in odvzem protipravne premoženjske koristi v višini 163 milijonov evrov.

Med preiskavo so preverjali zakonitost izvorov virov financiranja prevzemov. Eno ovadbo so podali že decembra lani, dve pa konec marca letos, nanašajo pa se na dve osebi, ki sta bili v času storitve kaznivih dejanj zastopnika gospodarskih družb. Ovadbe poleg tega zadevajo še 11 fizičnih oseb zaradi suma, da so pomagali pri nečednih poslih.

Ovadbe v zvezi z obema podjetjema so podali še zoper pet pravnih oseb, ki so osumljene zlorabe položaja, pranja denarja, ponareditve ali uničenja poslovnih listin ter zlorabe trga finančnih instrumentov.

Policija dodaja, da je med preiskavo analizirala prek 190 tisoč transakcij z vrednostnimi papirji ter 105 transakcijskih računov, opravila je 29 hišnih preiskav, 19 policijskih zaslišanj in preko sto razgovorov.

Kaj je preiskovala policija:

1 .sklop: Ovadeni naj bi izvedli prodajo vrednostnih papirjev precej pod tržno ceno na podlagi ponarejenih opcijskih pogodb v verigi prodaj med tremi družbami do končnega kupca. Ta je plačal tržno ceno. Na škodo gospodarske družbe, ki je prodajala papirje, je prvo podjetje ustvarilo 750 tisoč, drugo pa več kot 25 milijonov evrov dobička.

Igor Bav%C4%8Dar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
2. sklop: Osumljeni naj bi s svojim vplivom predsednika uprave in v navezi z drugimi osumljenci s pomočjo nezakonitega financiranja izrabil svoj položaj in izvedel prikrit prevzem ciljne družbe, katere zastopnik je bil sam. Nastala je premoženjska škoda v višini več kot 109 milijonov evrov.

3. sklop:
Osumljeni naj bi zlorabili trg finančnih instrumentov in na Ljubljanski borzi organizirali izdajanje naročil za sklepanje poslov za nakupe vrednostnih papirjev obravnavane slovenske družbe po višjih cenah. S tem je dajal napačen vtis o povpraševanju in si na ta način zagotovil višjo ceno delnice. Opravljenih je bilo 140 nakupov za več kot 66 tisoč delnic družbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.