Slovenija
8 ogledov

Šrot najel podjetje, ki je v lasti bratovega soseda

Bojan Šrot Žurnal24 main
Celjski župan Bojan Šrot je za informacijske storitve najel podjetje I-Rose, ki je v lasti Janeza Koruna iz Jagoč pri Laškem, kjer prebiva tudi županov brat Boško. Eden izmed občinskih uslužbencev je tako občino prijavil KPK.

Celjska občina po pisanju Dela od decembra 2010 z I-Rose sklepa pogodbe o informacijskih storitvah in opremi na podlagi zakona o javnem naročanju. Gre za postopke za oddajo naročil s pogajanji po predhodni objavi, vrednost naročila po omenjenem zakonu pa brez davka na dodano vrednost ne sme presegati 20.000 evrov.

Skupni posli občine z I-Rose, tako za opremo kot za storitve in po več pogodbah, pa naj bi v dveh letih in pol dosegli več kot 280.000 evrov.

Notranja revizija ni odkrila nepravilnosti

Na celjski občini so za Delo potrdili, da je njihovo poslovanje z I-Rose lani nekdo prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Že pred tem pa so sami opravili notranjo revizijo in ta ni odkrila nepravilnosti. Tudi nadzorni odbor občine je bil, potem ko je pregledal postopke in pogodbe, ki jih je z I-Rose podpisal župan Šrot, enakega mnenja.

Za opravljanje storitev vzdrževanja sistemske programske opreme na strežniški in drugi informacijski infrastrukturi ter izdelave spletne strani so ponudbe dali I-Rose, Artes in Novita. Pogodbo za 19.399 evrov je celjska občina decembra 2010 podpisala z I-Rose in jo takrat tudi plačala.

Poznavalci menijo, da je mogoče podobno infrastrukturo s storitvami vred najeti tudi po nižjih cenah, še navaja Delo.

Na celjski občini so za STA pojasnili, da je Delov novinar predstavil svoj pogled na dejstva, ki mu jih je občina posredovala že 19. aprila, potem ko je postavil vprašanja s predmetnimi javnimi naročili.

"Na zaključke novinarja in na njegova mnenja celjska občina nima vpliva. Menimo pa, da so njegova namigovanja v naslovu, podnaslovu in v sami vsebini prispevka zlonamerna," navajajo na občini.

Župan ne izbira, kdo bo dela opravljal

Ob tem na celjski občini poudarjajo, da župan ne sprejema odločitve o tem, katera javna naročila se bodo izvajala, prav tako ne sodeluje pri odločanju v nobeni fazi vodenja postopka javnega naročila. Župan zgolj podpiše pogodbo, potem ko je izbirni postopek že končan, pravijo na občini.

Pojasnili so še, da Delov novinar sicer korektno povzema, da so bila predmetna javna naročila že predmet revizije notranje revizijske službe občine ter tudi temeljito obravnavana s strani nadzornega odbora občine. Nepravilnosti pa niso ugotovili.

Komentarjev 1
  • 1111 18:19 04.junij 2013.

    ...pa dajte te barabe že enkrat za vselej odstranit...zapret...