Slovenija
33 ogledov

Šrot se bo moral pošteno potruditi, da mu bodo spet zaupali

Boško Šrot Anže Petkovšek
Obsojeni nekdanji šef Pivovarne Laško bo za proste izhode domov za konec tedna predvidoma lahko zaprosil šele konec prihodnjega leta.

Nekdanji šef Pivovarne Laško Boško Šrot, ki od konca oktobra v zaporu na Dobu služi pet let in desetmesečno zaporno kazen, bo moral v naslednjih mesecih vodstvu zapora dokazati, da bo kazen služil zgledno in da bo spoštoval vsa pravila, ki veljajo za obsojence na Dobu.

Vodstvo, pedagogi in ostali zaposleni v zaporu namreč trenutno pozorno spremljajo Šrotovo vedenje v zaporu in preverjajo, kako se odziva na različne okoliščine, situacije, ki se zapornikom običajno dogajajo med prestajanjem kazni.

Po nepotrebnem ne bo na zaprtem v nedogled

Odkar prestaja kazen je že drugič zamenjal bivališče znotraj zapora. "Obsojenec je bil iz lolodprtega oddelka, kamor je bil nameščen po enem tednu od nastopa zaporne kazni, zaradi nove obsodbe na prvostopenjskem sodišču premeščen nazaj na zaprti oddelek zapora. Ocenjujemo, da tovrstna okoliščina lahko negativno vpliva na posameznikovo vedenje, kar posledično lahko vodi tudi v zlorabo režima," poudarjajo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS).

Pričakovati gre, da se bo Šrot z zaprtega oddelka spet selil že čez nekaj mesecev. Vodstvo zapora se za premestitev obsojenca na oddelek z milejšimi pravili in pa po potrebi tudi obratno praviloma odloči takoj, ko obsojenca osebnostno spozna. Obsojencev, ki dokaj hitro dokažejo zgledno vedenje običajno niti ne zadržujejo v nedogled na zaprtih oddelkih zaporov, ampak jih premestijo takoj, ko se zanje sprosti prostor na polodprtih oddelkih.

"Vnaprejšnja časovna opredelitev namestitve obsojenca v nekem režimu ni mogoča, saj gre za dinamično okoliščino, ki se tekom prestajanja zaporne kazni zaradi različnih dejavnikov lahko spremeni. Pri premestitvi v svobodnejši režim je ključno utemeljeno pričakovanje, da obsojenec takega režima ne bo zlorabil," dodajajo na URSIKS.

Čez eno leto bo prestal petino kazni

V kolikor bo Šrot uspešno prestal to osebnostno preverjanje v naslednjih tednih oziroma mesecih, ga torej že kmalu čaka vrnitev na polodprti oddelek.

Na proste izhode, denimo odhode domov k družini za konec tedna in druge ugodnosti pa bo moral, kljub temu počakati še nekaj časa. "Obsojencem, ki so kazen zapora nastopili sami in so osebnostno urejeni, se sme zunajzavodske ugodnosti podeliti po prestani petini izrečene kazni. Obsojenec pogojev za podelitev tovrstnih ugodnosti še ne izpolnjuje," še pojasnjujejo na URSIKS.

Šrot bo petino kazni, ki jo služi trenutno prestal konec decembra prihodnje leto. V kolikor pa do tedaj postane pravnomočna še druga obsodba zaradi domnevne zlorabe položaja in oškodovanja pivovarne med spornim menedžerskim prevzemanjem pivovarne, ki ga je doletela konec novembra pa bi moral na proste izhode predvidoma počakati še skoraj dve leti dlje. Ljubljansko okrožno sodišče je ob drugi obsodbi seštelo obe kazni, ki sta ga dosedaj doleteli in izreklo enotno devet let in devetmesečno kazen, ki bi jo moral odsedeti.

Šrot se je po naših informacijah do tega trenutka v zaporu sicer vedel zgledno in spoštljivo. A kljub temu in tudi ne glede na to, da se je v zaporu zglasil sam in točno takrat, ko je bil na Dob pozvan, bo moral v mesecih bivanja na zaprtem oddelku ponovno dokazati, da mu lahko zaupajo še naprej.

 

 

 

Komentarjev 3
  • encijan 08:08 06.december 2014.

    A tudi v sanjah ti ne da mira?!?

  • dragec 16:38 05.december 2014.

    Mogoče bo plešasti ostal v arestu in bi skupaj praznovala praznike???

  • matermila 16:12 05.december 2014.

    Boško,Boško,kaj ti je bilo tega treba.Lakomnost je hudič.Vesele božične praznike,ti želim.