Slovenija
25 ogledov

Šrota bo v kratkem doletela še ena sodba

Slovenija 23.04.2013 Bosko Srot, sodisce, sojenje, kazenska zadeva zoper Boska S Saša Despot
V torek naj bi se končal že drugi sodni proces proti Bošku Šrotu. Tožilstvo naj bi v zaključnem govoru razkrilo, kolikšno kazen bo zanj zahtevalo.

Predvidoma v torek bo znano, kolikšno kazen bodo tožilci specializiranega tožilstva (SDT) zahtevali za nekdanjega šefa Pivovarne Laško Boška Šrota zaradi domnevno spornega financiranja in poskusa menedžerskega prevzemanja pivovarne. Prihodnji teden se bo namreč najverjetneje končal sodni proces na ljubljanskem okrožnem sodišču, v katerem Šrotu SDT očita domnevno zlorabo položaja in oškodovanje pivovarne, zaradi česar mu grozi do osem let zapora.

Šrot sicer od konca oktobra že prestaja pet let in deset mesecev zapora na Dobu, saj je bil skupaj s tedanjim šefom Istrabenza Igorjem Bavčarjem obsojen zaradi nepravilnosti ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza leta 2007.

Na sodišče ga zato odtlej vozijo in spremljajo pravosodni policisti.

Dopolnjevali bi zagovore

Šrot je tik pred koncem sojenja svoj zagovor še dopolnil. Vztraja, da ni oškodoval nikogar, da ni zlorabil položaj in da se prav tako družinsko podjetje Šrotovih Atka-Prima, ki mu tožilstvo očita nezakonte posle, ni z ničimer okoristilo. Šrot se je za dopolnitev zagovora odločil potem, ko je  tožilec Jože Kozina pred slabima dvema tednoma spremenil obtožnico.

Šrotu tožilstvo tako ne očita več, da je pridobil korist za družbo Atka-Prima in zase, temveč za Infond Holding, preko katerega je Šrot poskušal prevzeti pivovarno in za lastnika Infond Holdinga, Center Naložbe. Čeprav jim je tožilec sprva očital, da naj bi pri tem poslu nezakonito zaslužili dobrih 109 milijonov evrov, jim zdaj očita le še 77 milijonov evrov domnevno nezakonitega zaslužka. Kljub vsemu Kozina poudarja, da bistvo obtožnice ostaja nespremenjeno, saj "ostajajo isti obdolženci za ista kazniva dejanja".

Prihodnji teden, preden bo tožilstvo v zaključnem govoru razkrilo, kakšno kazen zahteva zanje, bo zagovor dopolnila še Šrotova soproga kot zakonita zastopnica družbe Atka-Prima Anica Aužner Šrot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.