Slovenija
143 ogledov

STA vladi posredovala zahtevano dokumentacijo

STA
1/2
Anže Petkovšek Slovenska tiskovna agencija, STA
Vodstvo STA je danes vladi dostavilo poslovno dokumentacijo. Direktor STA Bojan Veselinovič je ob tem dejal, da želijo na ta način "preprečiti propad STA, izgubo okoli 100 delovnih mest in škodo, ki bi z ugasnitvijo agencije nastala pri obveščanju javnosti ter škodovala ugledu države na pragu njene 30-letnice".

Gre za dokumente, v katere lahko po navedbah vodstva Slovenske tiskovne agencije (STA) vpogleda vlada kot edini družbenik agencije. Kot so navedli v sporočilu za javnost, so vladi posredovali vse zahtevane poslovne listine in podatke na podlagi dopisov iz oktobra in novembra lani, ne pa odgovorov na vprašanja o številu intervjujev, primerjavi njihove dolžine in o drugih vprašanjih, ki temeljijo na avtonomnosti urednikov, novinarjev in drugih avtorjev pri ustvarjanju vsebin in jih varuje medijska zakonodaja.

V sporočilu je vodstvo STA poudarilo, da vlada ni zahtevala dokumentacije na način, kot bi jo pravno-formalno morala, prav tako kljub njihovim večkratnim pozivom ni posredovala informacij, komu in na kakšen način naj dostavijo zahtevano dokumentacijo. A STA posluje transparentno, zato so se kljub temu odločili, da dokumentacijo izročijo. Od vlade pa pričakujejo, da bo z njo ravnala zakonito in spoštovala zaupnost dokumentov, so še navedli.

"Kljub temu da obstaja jasna zakonska podlaga za izplačilo nadomestila za opravljanje javne službe obveščanja, želi vodstvo s to potezo odpraviti pomisleke glede poslovanja in pričakuje, da bo vlada sprostila zaustavljeno financiranje," so zapisali. "To je še eden v vrsti korakov, s katerimi STA daje jasno vedeti, da se vlada brez argumentov igra z usodo agencije," je dodal Veselinovič.

V vodstvu STA so namreč znova spomnili, da zakonodaja določa, da je ustanovitelj dolžan financirati javno službo STA, in sicer v skladu s poslovnim načrtom STA. "Ta zakon vlada krši že štiri mesece, STA pa opravlja javno službo obveščanja slovenske in tuje javnosti brez plačila zanjo že 112. dan," so navedli.

STA | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pričakujejo, da bo vlada s poplačilom dolga potrdila, da ustavitev financiranja javne službe ni nastala iz osebnih ali političnih razlogov. Slednje bi po njihovih ocenah namreč predstavljalo nesprejemljiv precedens ter veliko grožnjo za ostale nosilce javnih služb v kulturi, zdravstvu, šolstvu ...

Potezo vodstva agencije, da je pripravilo in poslalo dokumentacijo na vlado, so pozdravili tudi vsi trije organi zaposlenih - zastopstvo uredništva, svet delavcev in sindikat novinarjev, ob tem pa so tudi sami poudarili, da gre pri dokumentaciji za poslovne skrivnosti in osebne podatke, zato pričakujejo, da bo spoštovana zaupnost.

Ob tem izražajo upanje, da se bo zadeva zdaj vendarle pozitivno razpletla, kot so to na vladi napovedovali, saj zaposleni na STA še naprej vestno opravljajo svojo zakonsko dolžnost javne službe, čeprav zanjo še niso prejeli plačila, ki jim pripada po zakonu.

Zaposlenim na STA je podporo pri njihovih prizadevanjih za ureditev finančnega stanja izrekel tudi svet delavcev Radiotelevizije Slovenija. Kot so zapisali v sporočilu, ugotavljajo, da je STA del hrbtenice nacionalnega medijskega prostora in eden ključnih dejavnikov obveščanja najširše javnosti.

"Informacije, ki jih strokovno in z najvišjimi novinarskimi standardi posredujejo javnosti zaposleni na STA, so izjemno pomemben vir za številne medije, različne javnosti, skupine in posameznike ter tuje javnosti in medije," so med drugim zapisali v sklepu.

STA namreč letos ne dobiva zakonsko zagotovljenih sredstev za financiranje javne službe STA. Vladni urad za komuniciranje (Ukom) kot razlog navaja, da mu STA ni predložila dokumentacije, ki jo je sicer zahteval že lani. Na STA pa so pojasnjevali, da je dokumentacija, ki jo je zahteval, takšne narave, da bi za njen dostop potreboval družbeniške pravice. Zato je STA že večkrat pojasnila, da je v skladu s pridobljenimi pravnimi mnenji Ukomu ne more posredovati.

Vodstvo in nadzorni svet STA pa že več mesecev hkrati ponavljata, da je vladi kot družbenici vsa dokumentacija vedno na voljo. Veselinovič je vlado 12. aprila tudi javno pozval, naj vendarle pisno sporoči, komu in na kakšen način lahko dokumentacijo zakonito predajo.

Informacije niso dobili, zato so po vnovičnem posvetovanju s pravniki kot "zahtevo" po predaji dokumentacije sprejeli večkrat javno izražena pričakovanja vladnih predstavnikov, tudi predsednika in podpredsednikov vlade, po predložitvi dokumentacije.

 
Komentarjev 3
  • miškolin 11:28 23.april 2021.

    Dolgo so rabili, da so si priredili dokumente, ki bi naj pokazali kako poštena je ta slovenska agencija, ki jo vodi čefur. Tam, kjer je na oblasti čefur, tam sigurno nič ne štima zato mora vlada ustanovit posebno revizijsko skupino, ...prikaži več ki bo v tej tiskovni greznici preverila realno stanje od A do Ž. V nobenem primeru pa ne sme slepo verjeti tej prirejeni podtaknjeni dolumentaciji.

  • Detel5ica 18:02 22.april 2021.

    To bi lahko-moral storiti že pred nekaj meseci. Ali je do sedaj prilagajal dokumente ?