Slovenija
19 ogledov

Stadion razklal vlado

Športni park 
Stožice. Del ministrov se s tem strinja, del ne, Pahor pa je menda že požegnal kredit.

Kreditni odbor Nove Ljubljanske banke (NLB) je po naših neuradnih informacijah že potrdil kredit za dokončanje športnega parka v Stožicah. Zaradi pritiskov desnice so nato iskali še zeleno luč predsednika vlade Boruta Pahorja.

Predsednik vlade je v sredo sicer najprej zanikal neuradno informacijo, da naj bi NLB že dobila njegov blagoslov za posojilo Grepu, nato pa je povedal, da se je s predstavniki NLB ta teden res sestal. Z njimi se je srečal, ker naj bi po njegovih besedah tako nadzornike kot upravo NLB zanimalo, ali se vlada strinja z dokapitalizacijo banke. Na vprašanji, ali je bilo na sestanku z NLB na mizi tudi vprašaj in ali se strinja, da dobi Grep kredit NLB, pa je dejal: “Ne, veste, o tem smo se samo pogovarjali ob glavni temi, kot je konec koncev čisto človeško, da se ljudje pogovarjamo tudi o tistih vprašanjih, o katerih ne odločamo.” Ali se je o tem pogovarjal tudi z ministri, denimo s finančnim ministrom Francetom Križaničem in ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom, ki naj bi kreditu nasprotovala? “Ja, seveda. Zakaj pa imam ministre. In nenazadnje, o čem pa naj razmišljajo ministri, če ne o investiciji 220 milijonov evrov, ki je sicer investicija mestne oblasti, a sedaj, na 90 odstotkih njene izvedbe lahko nasede. Lahko se obnašamo ravnodušno in rečemo no comment, pojdite do župana in vprašajte njega. A to ni aktivna politika, to ni moja politika.”

NLB ne komentira
Kredit. “Pogovori z bankami še potekajo, konkretnih poslov oziroma odnosov s strankami pa ne moremo komentirati,” so bili spet skopi v Novi Ljubljanski banki. Kredit Grepu v višini 150 milijonov evrov naj bi namreč dal konzorcij bank, od tega bo 55 milijonov evrov menda prispeval NLB. Preostanek bi si naj razdelile še NKBM, SID banka, Abanka Vipa, Banka Koper, Banka Celje in Gorenjska banka.

(Ne)strinjanje o kreditu
Vprašanje o kreditiranju stožiškega projekta je menda vlado precej razdelili. Od neuradnih virov smo izvedeli, da sta ministrica Katarina Kresal in minister Gregor Golobič za odobritev, Mitja Gaspari je menda proti, Križanič, Lahovnik in Pahor pa so odobritvi kredita naklonjeni le zato, ker jih je zaskrbela usoda podizvajalcev. Tem Grep po znanih informacijah že dolguje vsaj 54 milijonov evrov.

O Libiji nič konkretnega

“Tega ne želim komentirati,” se je premier Borut Pahor v sredo izognil vprašanju, ali držijo naše infomacije, ki smo jih objavili v sredo, da naj bi se za investicijo v finančno podhranjeni stadion v Stožicah zanimali Libijci, s katerimi se je v zadnjega pol leta sam premier sestal trikrat. Po zadnjem obisku Libije v nedeljo pa celo dejal, da Libijce zanimajo investicije v infrastrukturo.

Čeprav o konkretnih poslih ni želel govoriti, je Pahor dejal: “Iščemo pot, kako stadion financirati, da ne bomo dali niti evra iz državnega proračuna.” Če bi za to investicijo porabljali proračunski denar, bi po Pahorjevem enako želelo tudi ostalih dvesto županov, “in bodo imeli prav.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.