Slovenija
23 ogledov

Štajerci pravijo, da so jih obvestili, DUTB ne ve nič

slovenija 18.10.13. mariborsko pohorje, gondola, mariborska vzpenjaca, foto: nin Nino Verdnik
Na Družbi za upravljanje slabih terjatev o ustanovitvi in načrtih konzorcija, v okviru katerega bi reševali Športni center Pohorje, ki je tik pred stečajem, ne vedo nič.

"Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v petek dobila tisto, za kar se je vsaj deklarativno zavzemala vse od prevzema lastništva Športnega centra (ŠC) Pohorje. Kredibilnega kupca s finančnimi viri,znanji in energijo, da reši pohorski turizem. Sama ga v teh mesecih ni našla, če ga je sploh aktivno iskala, zato smo se v Mariboru vsi zainteresirani odločili združiti moči in sredstva, k sodelovanju pa v prihodnje povabiti še nekatere druge strateške partnerje," je danes poudaril mariborski župan Andrej Fištravec, ki je poudaril, da so bili veseli odziva DUTB na ustanovitev konzorcija:  "Vsaj odzvala se je hitro, kar ni v navadi te paradržavne institucije."

Slaba banka: Nič nam niso sporočili

Z DUTB medtem prihajajo povsem drugačni signali. Sporočajo, da o načrtih Štajrecev ne vedo praktično nič. "O ustanovitvi konzorcija smo izvedeli iz medijev, njihovo morebitno ponudbo bomo lahko komentirali, ko jo bomo prejeli," pravijo o novici, da so se Mariborčani pri reševanju ŠC Pohorje povezali. 

V petek je namreč skupina deležnikov, ki bi na Pohorju radi rešili letošnjo zimsko sezono, naznanila, da bodo združili moči v konzorciju, ki bo najprej poskušal najeti, nato pa od DUTB še odkupiti za Maribor pomembno turistično podjetje. V konzorciju sta med drugimi oba ponudnika, ki sta na DUTB že oddala nezavezujoči ponudbi (Nipa in Up), pri reševanju ŠC Pohorje so pripravljeni sodelovati tudi gostinci in ruski lastniki Term Maribor. 

"Nekateri interesi prevladujejo nad poslovnimi"

Že konec prejšnjega tedna so v DUTB poudarili, da se je v številnih srečanjih in pogajanjih s predstavniki podjetja Nipa in Mestne občine Maribor (MOM) izkazalo, da določeni drugi interesi prevladujejo nad poslovnimi, ki so zagotoviti sredstva za trajno preživetje ŠC Pohorje.

"Da podjetje Nipa in MOM z reševanjem ne mislita resno, dokazuje tudi ponudba za odkup terjatev in lastniškega deleža ŠC Pohorje. Glede na izkazan interes za reševanje Mariborskega Pohorja, ki je tesno povezan z družbo ŠCP, smo v DUTB pričakovali, da bosta Nipa in/ali Mestna občina Maribor v ta namen že imela zagotovljena finančna sredstva. V tem primeru bi lahko razpis, seveda skladno z razpisnimi pogoji, tudi relativno hitro zaključili. Vendar pa je Nipa z oddajo nepopolne ponudbe proces prodaje v resnici celo upočasnili," trdijo v DUTB.

"Drži, da so se predstavniki Nipe in MOM z DUTB pogovarjali tudi o najemu, a večkrat sem že povedal, da so bili pogoji DUTB taki, da bi si upravičeno zaslužili kazenske ovadbe zaradi negospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi, če bi nanje pristali," trdi Fištravec in dodaja: "V prihodnje od te paradržavne institucije pričakujem resnost in poslovnost, predvsem pa zavedanje, da upravljajo z davkoplačevalskim premoženjem, ki ni samo premoženje države, ampak tudi lokalnih skupnosti ter vseh državljanov in državljank. Upravljanje slabih terjatev bank ji ni bilo zaupano samo zato, da bi lahko nekaj ljudi pobiralo mastne plače in honorarje na plečih davkoplačevalcev. Resnost in poslovnost pričakujem tudi v primeru ponudbe konzorcija, za katero vse kaže, da bi lahko bila 'moteči element' v njihovih sedanjih načrtih."

Komentarjev 1
  • Andrej Kovačič 22:18 22.september 2014.

    banda bankirska pokasirala 5 miljard na brzino a tu pa se sprenevedajo..... ne bo šlo to tak enostavno, jebem vam močvirniški nacionalni iteres pa dokapitalizocijo adrije v....... banda