Slovenija
32 ogledov

Štajerski grozijo plazovi

(Foto: Mojca Marot) Žurnal24 main
Savinja je začela upadati, voda počasi odteka, kar pa še ne pomeni konec težav. V prihodnjih dneh se bodo sprožali številni plazovi.

Laško ta trenutek preletava vojaški helikopter, sicer pa Savinja že upada, tako da so si prebivalci na širšem celjskem območju, tudi v Laškem, oddahnili. A to še ne pomeni konec težav.

"Prave razsežnosti se bodo pravzaprav šele pokazale, danes, jutri in v prihodnjih dneh, saj se bodo sprožali številni plazovi. V Vrhu nad Laškim smo tako že morali evakuirati eno družino iz hiše, ki jo plaz ogroža v tolikšni meri, da se hiša takorekoč podira, sicer pa smo vseh plazov v naši občini našteli okoli 30," pove Jože Senica, poveljnik štaba za CZ občine Laško.

Plaz v Obre%C5%BEju pri Zidanem mostu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Alarmantne novice prihajajo tudi iz Obrežja pri Zidanem mostu, kjer je tako rekoč odrezanih od sveta 30 stanovanjskih hiš, v katerih živi okoli 80 ljudi. "Trenutno lahko ti pridejo v dolino zgolj čez železniško progo, pa še to je nevarno, saj se lahko mimogrede kaj dodatno udre. Odneslo je kakšnih 15 metrov ceste, ki jo bo treba urediti na novo," nam je povedal eden od tamkajšnjih domačinov, ki ne želi biti imenovan. Najbolj naj bi bili ogroženi hiši družin Cigale in Žižmond, neposredno nad plazom, domačini se bojijo tudi, da bo zmanjkalo elektrike.

Rdeči križ je odprl račun za zbiranje prostovoljnih prispevkov za prizadete v poplavah. Ljudem lahko pomagate z nakazilom prispevka na TRR 03100 - 1111122296, sklic 937044, s pripisom "Poplave 2010".

Kot nam je povedal direktor Thermane Laško Roman Matek, se zadeve umirjajo tudi tam. "Voda počasi odteka, čeprav bomo imeli za dva milijona evrov škode, saj je zalilo obe strojnici dveh bazenskih kompleksov in bomo potrebovali najmanj tri dni, da bomo vse to usposobili nazaj. Je pa situacija podobna tisti izpred treh let," je še povedal Matek.

Številni plazovi so se sprožili tudi v drugih občinah na Celjskem, predvsem na Vranskem in v Šmarju pri Jelšah, kjer bo škoda, kot ocenjuje župan Jože Čakš, ogromna. "Kar nekaj jih ogroža tudi hiše, najbolj zahteven je plaz, ki se razteza od podjetja Katis do Platinovca, pa v Brecljevem, kjer plaz ogroža gospodarsko poslopje in hišo družine Prah," pove Čakš.

 

Dana%C5%A1nje dogajanje v La%C5%A1kem | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Zobe je pokazala tudi Voglajna, eden od pritokov Savinje, ki se je razlila v občini Štore. "Trenutno so vse naše moči uperjene v reševanje povsem nove valjarne v podjetju Štore-Steel, investicije, ki je stala več milijonov evrov," je za Žurnal24 dejal župan Miran Jurkošek. "Vode je približno četrt metra več kot včeraj in trenutno se borimo, da bi dobili najsodobnejše črpalke za črpanje vode. Škode pa bo za dva, tri, morda celo štiri milijone evrov," ocenjuje direktor Štore Steela Marjan Mačkošek.

Koroška manj prizadeta
Deževje ni povzročilo večje škode, zalilo je le nekaj objektov v Črni na Koroškem in v Radljah ob Dravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.