Slovenija
15 ogledov

Stalni mehanizem težak 500 mrd. €

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Šef evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, je povedal, da bo stalni mehanizem za zagotavljanje stabilnosti evra težak 500 milijard evrov.

Danes dogovorjena vsota sicer ne vključuje prispevka Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki bo tudi sodeloval v mehanizmu, in morebitnih prostovoljnih prispevkov nečlanic območja evra, je povedal Juncker.

Obstaja "nenapisan" dogovor, da naj bi IMF prispeval 50 centov k vsakemu evru, ki ga bodo prispevali Evropejci, je pojasnil komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Od sredine leta 2013
Stalni mehanizem za zagotavljanje stabilnosti evra naj bi začel delovati sredi leta 2013, ko se iztečejo obstoječi začasni mehanizmi za pomoč državam z evrom v težavah.

V povezavi z današnjimi pogovori o krepitvi začasnega sklada za zaščito evra pa je Juncker poudaril, da "ni dogovora o ničemer, dokler ni dogovora o vsem".

Juncker je sicer danes sporočil, da je za 21. marec sklical izredno zasedanje evroskupine, da bodo lahko finančni ministri držav v območju evra res dobro pripravili podlago za vrh Unije konec marca. Za 11. marec je sicer napovedano že izredno zasedanje voditeljev držav v območju evra, ki pa ga vodi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Tako bo po njegovih besedah treba počakati do vrha Evropske unije 24. in 25. marca, ko je predvidena potrditev "celostnega odziva" na krizo, katerega del je tudi krepitev začasnega sklada.

Nemčija s pogoji
Krepitev začasnega sklada za zaščito evra je potrebna, ker ta zaradi zagotavljanja najvišje bonitete ni zmožen posoditi 440 milijard evrov, kot je bilo lani obljubljeno, temveč le 250 milijard evrov.

Nemčija, najmočnejše evropsko gospodarstvo, ki prispeva levji delež pomoči državam v težavah, v zameno za krepitev začasnega sklada zahteva tesnejše usklajevanje ekonomskih politik s ciljem krepitve konkurenčnosti.

V Berlinu so tako ob podpori Pariza predlagali "pakt za konkurenčnost", ki med drugim vključuje predloge za usklajevanje pokojninskih sistemov in zakonsko omejitev javnega dolga, s čimer so sprožili val kritik.

Tesnejše usklajevanje ekonomskih politik s ciljem krepitve konkurenčnosti bo predvidoma glavna tema izrednega vrha držav v območju evra 11. marca.

"Presenetljivo dobre gospodarske razmere"
Juncker je danes tudi ocenil, da so gospodarske razmere v območju evra presenetljivo dobre, da pa še vedno obstaja zaskrbljenost zaradi dolžniške krize.

Prizadevanja dveh držav v območju evra, ki sta že zaprosili za pomoč, Grčije in Irske, je Juncker ocenil pozitivno.

Prav tako je pohvalil ukrepanje Portugalske, ki se sooča z rekordnimi obrestnimi merami za svoje desetletne obveznice in naj bi bila naslednja na vrsti za pomoč. A ob tem je poudaril, da bodo razmere na Portugalskem pozorno spremljali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.