Slovenija
1 ogledov

Standard v zdravstvu bo nižji

DOLŠAK Anže Petkovšek
Varčevanje. V ZD Ljubljana od junija ne bodo mogli skrbeti za 380 zapornikov s Povšetove in z Iga.

Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana, ki za delovanje na leto porabi 55 milijonov evrov, bo moral zaradi varčevalnih ukrepov za pet milijonov evrov zmanjšati letno porabo.

"Zmanjševali bomo standard v zdravstvu. V nobenem primeru ne moremo govoriti o enaki kakovosti storitev, vsaj na dolgi rok ne," je posledice varčevalnih ukrepov opisal Rudi Dolšak, direktor ZD Ljubljana.

Zdravniki bodo sicer še vedno enako oskrbeli ljudi, vendar bodo prisiljeni kupiti cenejše materiale. Po njegovih besedah so v zadnjih treh letih iz zdravstvene blagajne že tako dobili deset odstotkov manj sredstev, kljub temu pa letos pričakuje minimalen primanjkljaj.

Ker je zakon o uravnoteženju javnih financ uporabnikom državnega proračuna omejil sklepanje podjemnih pogodb, ZD Ljubljana od junija tudi ne bo več mogel skrbeti za zapornike s Povšetove ulice in z Iga.

Za 380 zapornikov je med drugim skrbelo šest splošnih zdravnikov, dva zobozdravnika in trije psihiatri, ki so zaposleni v ZD Ljubljana, plačilo za oskrbo zapornikov pa so dobili prek podjemnih pogodb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.