Slovenija
33 ogledov

Stane vas lahko trikrat več kot sama globa

Nepravilno parkiranje. Bralec Žurnala24
Strošek za plačilo globe lahko precej udari po denarnici, če država denar terja z izvršbo.

V primeru več bančnih računov Carinska uprava (Curs), ki je prevzela postopke izvršb mnogih dajatev, pošlje izvršbo na vse račune, ki jih ima fizična ali pravna oseba. Vsaka banka zaračuna svoje stroške, ne glede na to, s katerega računa bo znesek plačan. Namesto 40 evrov globe za napačno parkiranje je bralka Dnevnika morala plačati 132 evrov, piše časnik, ki navaja tudi primer podjetnik, ki je za 90 evrov visok znesek poravnal še dodatnih 60 evrov stroškov izvršbe.

Prvi dodatni strošek je 25 evrov za izdajo sklepa o izvršbi, ki ga na začetku postopka zaračuna Curs. Potem banke, po različnih cenah, zaračunajo svoje storitve v postopku izvršbe, in sicer od obdelave sklepa do blokade računa, izračuna obresti, prenosa sredstev, izvršitve sklepa itd.

Če sredstev na računu ni, mora banka račun blokirati in to tudi zaračuna. Pravne osebe so imele julija letos v blokadi več kot 65.800 zadev, samostojni podjetniki nekaj manj kot 60.500. Gre za neporavnane obveznosti, koliko pa je blokiranih samih računov, pa ni znano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.