Slovenija
4 ogledov

"Stanje katastrofalno"

"Ne gre le za simbolično zmanjšan znesek, temveč gre za plačilo, ki je zmanjšano Žurnal24 main
Aroganca do zdravnikov. Sindikat s prstom kaže na slabo organizacijo dela Gregorja Pivca in Darje Arko.

Na plačilni dan je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor med zdravniki zavrelo. Mnogi so namreč zaradi drugače organiziranega dela, predvsem dežurstev, dobili za kar 40 odstotkov nižjo plačo, kot so jo pričakovali. Zato je bil včeraj izredni zbor zdravnikov, ki ga je sklical bolnišnični sindikat, udeležilo pa se ga je tudi vodstvo Fidesa.

Posledice na bolnikih

"V UKC Maribor imajo premalo zdravnikov, delati morajo več, a vodstvo nima sredstev za plačilo. Uprava pelje slabo kadrovsko politiko, lahko rečem, da je v tem primeru kapitulirala. Delo so organizirali ekstremno in prerazporedili zdravnike v dežurstva brez argumentov. Zdravniki so potisnjeni v kot. Stanje je katastrofalno, ne izključujemo niti stavke, če se bo stanje nadaljevalo še naslednji mesec," za Žurnal24 pojasnjuje Damjan Polh, podpredsednik zdravniškega sindikata Fides.

Poleg omenjenega dodaja, da predvsem mariborsko bolnišnično vodstvo na račun zdravnikov izvaja skrajne varčevalne ukrepe. "Zaradi pomanjkanja zdravnikov in umikov soglasij za čezmerno nadurno delo se podaljšujejo čakalne vrste in odpadajo operacije," pravi.

Le upoštevajo predpise
V UKC Maribor vodstvo pojasnjuje, da ravnajo v skladu z novo zakonodajo, predvsem pa v skladu z uredbo o vrednotenju delovnih mest, ki je posledica dogovora med ministrom za zdravje in Fidesom. S tem pa se ne strinja naš sindikalni sogovornik. "Pritiski s strani direktorja in strokovne direktorice so takšni, da kažejo znake mobinga oziroma določene elemente prisile. Če bomo zbrali dovolj podatkov, bomo tudi tožili. Zadeve so zelo resne," pojasnjuje podpredsednik zdravniškega sindikata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.