Slovenija
26 ogledov

Stanje kožnega raka alarmantno

Čez dan nas bo grelo sonce, ponoči pa topla oblačila. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
V Sloveniji med kožnimi raki na prvem mestu tisti, do katerega pride zaradi pretiranega sončenja.

V Sloveniji so - po zadnjih podatkih iz registra raka - na prvem mestu med vrstami raka nemelanomske oblike kožnega raka. To je skupina kožnih rakov, ki nastanejo skoraj izključno zaradi prekomernega dolgo ponavljajočega izpostavljanja soncu. S primernim načinom življenja tem oblikam raka možno izogniti, poudarja dermatolog Sandi Luft. Trend rasti teh vrst rakov je precej velik, zato tudi v prihodnosti pričakujemo nadaljnji porast teh oblik raka, pravi Luft, ki ta podatek označuje kot alarmanten.

"Dermatologi v svojih ambulantah opažamo, da so ljudje še vedno prepričani, da je sonce do neke mere koristno in se zato pretirano izpostavljajo soncu. To povzroči akutne posledice, kot so sončne opekline, alergije na sonce, preobčutljivost na določena zdravila ter poslabšanje nekaterih kožnih in drugih sistemskih bolezni. Predvsem pa se ljudje ne zavedajo dolgoročnih posledic, ki nastanejo tudi s 15- ali 20-letnim zamikom, in da v končni fazi tako izpostavljanje lahko pripelje do kožnega raka," pojasnjuje Luft.

15 minut dnevno je dovolj
Na vprašanje, kako se lahko posameznik zaščiti pred škodljivimi vplivi sonca, Luft poudarja, da je najpomembnejše predvsem, da spremenimo način razmišljanja v svoji glavi in se zavedamo, da sonce lahko tudi škodi in da škodi precej hitro. "Sonce je sicer potrebno za sintezo vitamina D v koži, a za to je dovolj, da se soncu izpostavimo od pet do 15 minut dnevno, in to zgolj s površino obraza in podlahti ali goleni. Za to se ni treba sončiti, ampak je dovolj, da se sprehodite do službe, trgovine ali pošte. Vse, kar je več od teh omenjenih pet do 15 minut, lahko povzroči posledice," opozarja.

Ustrezno zaščito pred soncem sestavljajo trije stebri - izogibanje soncu, uporaba oblačil ter krem in drugih izdelkov za zaščito pred soncem, pravi Luft.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.