Slovenija
17548 ogledov

Dve regiji po visokem številu okužb posebej izstopata

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Viša se tako število okužb kot hospitaliziranih bolnikov.

Ob 1842 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 290 novih okužb z virusom sars-cov-2. Delež pozitivnih je bil 15,7 odstotka. V primerjavi s preteklo nedeljo je bilo potrjenih za več kot 40 odstotka okužb več. 

Tiskovna konferenca | Avtor: Vlada RS Vlada RS

"Kljub temu, da je bilo v nedeljo potrjenih manj okužb kot med tednom, nekatere občine po okužbah posebej izstopajo," je na tiskovni konferenci povedala uradna vladna govorka vlade za covid Maja Bratuša. "V Kranju so potrdili 11, v Kamniku 20, v Ljubljani 19 in v Mariboru 49 novih okužb."

"Trenutno so razmere najslabše v koroški in obalno-kraški regiji."

Maja Bratuša, uradna vladna govorka za covid

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni države znaša 504. "To pomeni, da smo ponovno presegli mejnik 500," je poudarila Bratuševa. "Najvišja 14-dnevna incidenca je v koroški regiji, kjer znaša 704,7, sledijo obalno-kraška, zasavska, goriška, gorenjska in savinska regija. Vse te regije imajo 14-dnevno incidenco višjo od povprečja."

Tiskovna konferenca | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Tudi 7-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev prikazuje podobno sliko, ki se poslabšuje. "Na ravni države znaša 273,4," je povedala Bratuševa. "Tudi pri tem indikatorju je koroška regija tista, ki ima najvišjo incidenco. Sledijo obalno-kraška, zasavska, goriška in savinska regija. Spodaj so posavska, primorsko-notranjska, pomurska in jugo-vzhodna regija."

Tiskovna konferenca | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Sedemdnevno povprečje novih dnevnih okužb na ravni države znaša 820 in je višje, kot je bilo v nedeljo, ko je znašalo 808, in v soboto, ko je bila ta številka 802. 

"Žal se ponovno povečuje število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo," je poudarila Bratuševa. "Pacientov je skoraj 500, natančno 494."

Tiskovna konferenca | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se na ravni države nahajamo v oranžni fazi. "Tri regije so obarvane rumeno - posavska, jugo-vzhodna in notranjsko-primorska regija," je izpostavila Bratuševa. "Žal se odmikamo od kriterijev za prehod v rumeno fazo, tako po številu novih okužb kot po hospitaliziranih."

V bolnišnicah je za covidne bolnike zasedenih 494 postelj, med njimi se 94 oseb zdravi na intenzivni negi. "Za vikend je bilo v bolnišnice sprejetih 82 bolnikov, odpuščenih jih je bilo 37," je povedala Bratuševa. "Povečuje se tako število zasedenih postelj na navadnih kot intenzivnih oddelkih."

Tiskovna konferenca | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Tiskovna konferenca | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Žal poročajo tudi o smrtnih primerih - v nedeljo so zaradi covid-19 umrle štiri osebe. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • martin72 22:16 22.marec 2021.

    Na semaforju piše,koliko valov je predvidenih,1.2.3.4.5.6.VAL....

  • Toni 14:18 22.marec 2021.

    Nihče več ne verjame ne politikom ne njihovim številkam in zato so ukrepi neučinkoviti, ker jih noben več ne upošteva. Če bi bili politiki normalni in bi normalno komunicirali, ne pa žalili in strašili, bi ljudje še kaj upoštevali, tako ...prikaži več pa, dragi politiki, kar sejete, to žanjete - nespoštovanje ne vas ne vaše politike in ne vaših brezsmiselnih ukrepov. Ljudje vemo sami, kaj je za nas najboljše.

  • Ender3 13:53 22.marec 2021.

    To epidemiološko kolobarjenje s številkami je prava posebnost naše politično-epidemiološke stroke. Pričakoval bi več strokovnih napotkov, nasvetov in razlogov za uvajanje nesorazmernih, nelogična ukrepov. Očitno jim je bistvo lažiranje številk in ustrahovanje državljanov, kar pa je kontraproduktivno.