Slovenija
33531 ogledov

Stanje po regijah: V treh regijah se stanje izboljšuje

maske ulica Ljubljana covid.19 Profimedia
Jugovzhodna regija ne dosega več kriterijev za rumeno fazo.

Ob 6.017 opravljenih PCR testih je bilo v torek potrjenih 952 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 15,8-odstoten. Opravljenih je bilo tudi 25.046 hitrih testov.

podatki covid | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Med občinami po okužbah izstopajo naslednje občine: Celje (30), Šentjur (15), Velenje (17), Kočevje (16), Novo mesto (11), Domžale (13), Kamnik (15), Jesenice (11), Tržič (13), Kranj (26), Radovljica (23), Nova Gorica (18), Sežana (12), Piran (16), Izola (11), Koper (33), Ljubljana (121) in Maribor (50).

Slovenija kot celota v oranžni fazi

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov smo v oranžni fazi. "Vlada se bo na današnji seji, ki bo popoldan potekala na Brdu pri Kranju, seznanila s trenutnimi epidemiološkimi razmerami in na podlagi predlogov strokovne skupine presodila, ali je treba katerega izmed veljavnih ukrepov tudi prilagoditi," je na tiskovni konferenci povedala uradna govorka vlade za covid-19 Maja Bratuša.

Tiskovna konferenca | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb znaša 728. "Hospitaliziranih je manj kot 500 bolnikov, kar je spodbuden podatek," je povedala Bratuševa. V bolnišnicah se zdravi 485 covidnih bolnikov, od tega 92 na oddelkih za intenzivno nego. 

"Eden izmed kritejrijv za prehod v rumeno fazi je izpolnjen, a smo pri izpolnitvi drugega, ki bi omogočil prehod, še vedno daleč od zahtevanega kriterija," je poudarila Bratuševa. "Ena regija, obalno-kraška je rdeča. Tedensko povprečje novih okužb znaša 55, meja za prehod v oranžno fazo je pri 56. Dve regiji sta obarvani rumeno, v jugovzhodni Sloveniji se razmere poslabšujejo. Sedemdnevno povprečje znaša 45, toliko kot včeraj, meja za prehod v oranžno regijo je postavljena pri 42. Posavska regija ostaja stabilno v rumeni fazi."

Bratuševa je še poudarila, da opažajo, da se epidemiološke razmere v pomurski, zasavski in primorsko-notranjski regiji izboljšujejo.

"V bolnišnicah je 21 manj bolnikov kot dan prej in 14 manj kot v soboto, ko je število hospitaliziranih prvič padlo pod 500," je med podatki še izpostavila Bratuševa. "V bolnišnicah se zdravi 485 oseb, na intenzivni negi zdravijo 92 bolnikov, dva več kot dan prej. V bolnišnice je bilo včeraj sprejetih 38 bolnikov, odpuščenih pa jih je bilo 55." 

Žal poročajo tudi o smrtih - včeraj so zaradi covid-19 umrle štiri osebe.

Tiskovna konferenca | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Tiskovna konferenca | Avtor: Vlada RS Vlada RS

"Število pacientov v bolnišnicah se počasi znižuje, to velja tako za skupno število bolnikov kot pacientov na intenzivni terapiji, ki je v zadnjem mesecu močno upadlo, kar je spodbudno," je na današnji tiskovni konferenci ob predstavitvi podatko še poudarila Bratuševa. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 1
  • Bojana Grmic 16:07 11.marec 2021.

    A je fino na Brdu? Postrežba kot se šika?