Slovenija
5809 ogledov

Stanje se lahko v prihodnjih dneh še poslabša

voda pipa zalivanje Profimedia
V večjem delu države beležimo izrazito sušo. Ponekod so že uvedli prepovedi glede porabe pitne vode.

Zaradi visokih temperatur, ki jih beležimo v zadnjem obdobju, je v večjem delu zahodne, osrednje in jugozahodne Slovenije izrazita suša. Ob vročinskem valu lahko preide tudi na mejo izjemne suše, pravijo na Agenciji RS za okolje. 

 Trenutno stanje je posledica daljšega pomanjkanja padavin. "Maju 2021, najbolj mokremu maju v Sloveniji v zadnjih desetletjih, je sledil niz večinoma suhih mesecev. Junij, september in oktober 2021 ter januar, februar in marec 2022 so bili v večjem delu Slovenije skromni ali zelo skromni s padavinami. Občutno nadpovprečno so bili regionalno namočeni le julij, avgust in november 2021 ter april 2022. Vsi štirje meteorološki letni časi, od poletja 2021 do pomladi 2022, so bili na ravni države izrazito podpovprečno namočeni," pojasnjujejo.

suša | Avtor: Arso Arso

V jugozahodni in zahodni Sloveniji, pa tudi v delih južne in osrednje Slovenije, je padla le polovica do dve tretjini običajnih padavin (glede na obdobje 1981–2010). Kot navajajo, je največji relativni odklon v Vedrijanu (v Goriških brdih), kjer je namesto 1540 mm padlo le 769 mm padavin. Podobno je stanje v Biljah (719 namesto 1365 mm) ter na portoroškem letališču (572 namesto 968 mm).
"Ponekod na Primorskem tako sušnega 12-mesečnega obdobja od leta 1950 še ni bilo; na nekaterih merilnih postajah so bili tudi vsi meseci padavinsko pod dolgoletnim povprečjem," navajajo. 

Iz Sušomera, ki ga je agencija objavila 23. junija, je razvidno, da so bilo v tridesetih dneh pred tem datumom na zahodu države suhe do zelo suhe padavinske razmere, medtem ko so bile v večjem delu vzhodne Slovenije normalne do deževne. 

V prihodnjih dneh nas čakajo dnevi z visokimi dnevnimi temperaturami. V povprečju naj bi se dnevne temperature gibale med 30 in 35 stopinjami Celzija. Ker ni napovedanih večjih količin padavin, lahko pričakujemo, da bo suša podzemne vode naslednji teden predvidoma še nekoliko izrazitejša. Tudi ko gre za stanje vodotokov pričakujejo trend počasnega zmanjševanja. 

Reke v Posočju, na Vipavskem in Notranjskem imajo izrazito malo vodnatost za ta letni čas, poudarjajo na agenciji za okolje. "Trenutno beležimo nizkovodne razmere na skoraj 60 odstotkih vodomernih postaj," dodajajo. 

Suša | Avtor: Profimedias Profimedias

Omejujejo porabo vode

Na posameznih območjih po državi so že uvedli omejitev porabe vode. V občinah Vipava in Ajdovščina so že v veljavi nujni ukrepi varčevanja pri uporabi pitne vode. Od srede je prepovedana uporaba pitne vode za namene zalivanja, polnjenja bazenov, pranja avtomobilov in vsaka druga uporaba, ki ne služi primarni oskrbi s pitno vodo. Ukrep velja do preklica. Za tak ukrep so se odločili zaradi izredno nizkega vodostaja in neugodnih vremenskih napovedi za prihodnje obdobje. 

S podobnim pozivom so se na občane obrnili tudi v Kanalu ob Soči. "Zaradi zagotavljanja nemotene dobave pitne vode vsem krajanom je do preklica prepovedana uporaba pitne vode iz vodovoda za zalivanje vrtov in njiv, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov in vsaka druga nenamenska poraba. Spoštovanje ukrepa varčevanja s pitno vodo nadzira Redarska služba Medobčinske uprave," so sporočili prek spletne strani. 

K varčni rabi vode so pozvali tudi uporabnike vode Rižanskega vodovoda. Če se v kratkem razmere ne bodo izboljšale, bodo v veljavo stopile prepovedi. Ob nezmanjšani porabi bi se lahko sredi poletja soočili s pomanjkanjem vode. Koprski župan Aleš Bržan je ob tem izpostavil nujnost izgradnje dodatnega vodnega vira za slovensko istro, so zapisali na občinski spletni strani. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • pofukanavlada22 17:07 25.junij 2022.

    popušite mi ga, namesto ukrajina in rusija se ukvarjajte z vodo. tu vsako poletje glumite v prazno, zdaj bom še bolj zanalašč trošil a ne šparal. mrš v 3 pičke golazni

  • miho 13:48 25.junij 2022.

    Bolje suša kot preveč dežja, ker če je suša, se lahko zaliva oz. namaka, če je pa preveč dežja, pa poplavlja in ni kam z odvečno vodo.

  • marko345 13:09 25.junij 2022.

    Če bi na obali samo 10% turistične takse v obdobju 70 let namenili za dodatno vodo- po ceveh in zajezitvah, bi je bilo dovolj. Tako pa vso turistično takso zažrejo in zapijejo mone lene in neumne, država naj vam pa ...prikaži več pomaga. Za kaj pa, saj turistično takso prejmejo obalne občine in ne država.