Slovenija
28 ogledov

Stanovanja mladim?

Koer stanovanja Suzana Kos
Koprska občina. Ob primerni ceni bi kupila del nasedlih gradbenih projektov.

Koper. “Kje pa piše, da bomo res gradili? Mi se zanimamo tako za Semedelske razglede kot za vsaj en del Nokturna. Potrebujemo od 150 do 200 neprofitnih stanovanj za mlade, ne moremo pa ponuditi cene po tri tisoč evrov za kvadratni meter, po kolikor zdaj prodajajo te novogradnje. Morda se bo izkazalo, da bodo cene stanovanj v Nokturnu primerne, če pa ne bodo oziroma bi sami zgradili ceneje, bomo seveda šli v lastne projekte,” odgovarja koprski župan Boris Popovič. Spraševali smo ga po smiselnosti novih gradenj, če je v občini kar nekaj “nasedlih” gradbenih projektov, nekaj večjih stanovanjskih objektov pa še raste.

Gradnjo neprofitnih stanovanj za mlade je pred dnevi napovedal Darko Kavre, direktor koprskega stanovanjskega sklada, predvidoma v Olmu in Ankaranu. Po njegovih besedah bodo natančne korake opredelili v dokumentu o poslovni politiki sklada za obdobje 2012–2016. Dokument bo predvidoma decembra romal še po soglasje občinskih svetnikov. Pri tem pa velja poudariti očitno razhajanje med koprskimi načrti – Kavre namreč pri načrtovani gradnji napoveduje sodelovanje z republiškim stanovanjskim skladom, ta pa načrtuje, da v prihodnje ne bo več spodbujal novih gradenj, temveč najem. V državi je namreč kar 30 tisoč stanovanj več kot gospodinjstev.

Pod drobnogledom

Spomnimo, tudi Nokturno je zrasel delno na parcelah, ki so bile nekdaj v lasti koprske občine. Z veriženjem, zamenjavami in preprodajami so parcele nenavadno hitro menjale lastnike, več pa jih je nato praviloma pristalo v rokah podjetij Patrika Ceglarja in Rasta Tomažiča, dveh ljubljanskih podjetnikov, ki naj bi bila blizu Popovičevega kroga. Dodatno je vzbujalo pozornost, zlasti koprske opozicije, da je cenilec vrednost občinskih parcel s pogledom na morje ocenil praviloma nekajkrat nižje od realne vrednosti. Nepremičninski posli so šli zato pod drobnogled protikorupcijske komisije in kriminalistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.