Slovenija
59 ogledov

Stanovanja politično vprašanje

Mlade družine bodo subvencije prejemale največ osem let. Žurnal24 main
Na eni strani negodovanje, ker se Slovenci selijo v Gorico, na drugi, ker Italijani prihajajo na Kras.
"Po sedemdesetih letih lahko Slovenci v Italiji spet kupujemo nepremičnine. To nam daje možnost, da ohranjamo ta prostor slovenski. Pomislite na bojazni, ki se pojavljajo na Krasu, kjer Italijani kupujejo naše nepremičnine," novogoriški župan Mirko Brulc odgovarja na očitke, da se mlade družine iz Nove Gorice selijo v Gorico. Čeprav so selitve odraz nedostopnih cen stanovanj v Novi Gorici za mlade družine, so selitve po drugi strani v odprti Evropi tudi nekaj povsem običajnega.
 

Izredna seja o likvidnosti?

Finančne težave. Opozicija mestnega sveta bo danes vložila zahtevo za sklic izredne seje v zvezi z domnevnimi hudimi likvidnostnimi težavami občine. Svetniki LDS in Liste Roberta Goloba ocenjujejo, da naj bi bili letošnji proračunski prihodki za 15 odstotkov nižji od načrtovanih. Kratkoročne obveznosti naj bi se bile povečale kar za 78 odstotkov in znašale pet milijonov evrov, dolgoročne pa naj bi znašale 6,5 milijona evrov. Občina naj bi imela tudi za približno dva milijona evrov že zapadlih obveznosti. Župan Mirko Brulc zahtevo za izredno sejo označuje za nepotrebno in kot dodaten strošek. Po njegovih besedah bodo polletno poslovanje občine obravnavali na julijski seji, zato bi lahko o očitkih svetnikov razpravljali takrat. Kot smo že poročali, pa težave pripisuje tudi zamujanju države pri izplačilih sredstev iz evropskih skladov.


Stara Gorica res stara
"Selitve so pozitivne, dokaz, da je naš prostor dinamičen. Logično je, da se ljudje selijo tja, kjer imajo boljše pogoje za življenje," se strinja tudi odbornica za okolje goriške pokrajine Maja Černic. Opozarja, da tudi v Gorici mladim iskalcem prvega stanovanja ni lahko, a jim nakup olajša precej visoka deželna subvencija. Italija s ciljem ohranjanja stavbne dediščine in historičnih mestnih središč izdatno subvencionira tudi obnovo starih stanovanj, kakršnih v italijanski Gorici ne manjka. "Ne bi želel politizirati, toda Gorica se stara, umira, veliko starih stanovanj je praznih. Na Travniku je mogoče staro stanovanje kupiti že za 1400 evrov na kvadratni meter," pravi župan Brulc. "Gorica je od drugih italijanskih mest cenejša tudi zaradi svoje obrobne lege. Sem se zato postopno priseljujejo tudi Italijani od drugod," pa dodaja Černičeva.

Razpis za neprofitna

Nova Gorica je bila, nasprotno, doslej ujeta v vrtinec neustavljivega naraščanja cen nepremičnin. Povpraševanje po nepremičninah je bilo glede na obstoječo ponudbo namreč relativno visoko. Občina oziroma stanovanjski sklad se spopada s precejšnjim pomanjkanjem zemljišč (kar je tudi dediščina prejšnjih uprav) in denarja, zato s svojimi stanovanji, katerih cena je na trgu okrog dva tisoč evrov na kvadratni meter, doslej ni mogel bistveno vplivati na gibanje cen. Sicer pa prav danes odpira 28 novih neprofitnih stanovanj na Trubarjevi ulici in objavlja razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem. "Pričakujemo, da se bo prijavilo od 80 do 100 novih prosilcev, kar pomeni, da bo njihovo skupno število 150," pravi direktorica sklada Nataša Leban in za jesen napoveduje začetek gradnje 45 novih neprofitnih stanovanj na Streliški ulici. Normalizacija se obeta tudi z načrtovanimi tržnimi novogradnjami. Na Majskih poljanah ob železniški postaji že brnijo stroji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.