Slovenija
32 ogledov

Stanovanja so se pri nas najbolj pocenila

Novice: Diskriminacija, za starejše delavce denarja ni - ljubljana 08.12.08 -  Trgovka, kruh, fot Saša Despot
V čem smo v Sloveniji boljši, slabši? Kje v Evropi za svoj denar dobite največ? Koliko drugod po Evropi stane štruca kruha? Slovenija je na prvem mestu po padcu cen stanovanj, ogromno denarja porabimo za stroške prevoza.

Kje v Evropi za svoj denar dobite največ? Koliko v Sloveniji v primerjavi z drugimi evropski državami stane kilogram kruha? Kako dolgo živimo v primerjavi z drugimi, koliko smo zadolženi? Vse te podatke je moč najti v posebni publikaciji statističnega urada iz katere izvemo v čem smo v Sloveniji boljši, slabši, oziroma v zlati sredini v primerjavi s skupnostjo držav v kateri živimo. 

 

Kilogram kave je leta 2013 v Sloveniji stal petkrat manj kot v Turčiji. Tako kažejo podatki, ki jih je objavil statistični urad.

Poleg cen kave, je na infografiki mogoče razbrati tudi, da pa je na Finskem štruca kruha kar za enkrat dražja kot pri nas, da imajo na Cipru najdražje pivo (pri nas smo nekje v sredini) ter da je treba v Bolgariji za liter piva odšteti le evro.

Po čokolado na Nizozemsko 

Če se želite dodobra posladkati, bo treba na Nizozemsko, kjer imajo najbolj poceni čokolado, nikar pa ne hodite v Švico, kje vas bo čokolada stala precej več kot drugod po Evropi.

Kilogram čokolade v deželi čokolade stane skoraj 13 evrov, pri nas osem evrov in pol. Sicer v rubriki najcenejši največkrat naletimo na Poljsko.

Še ena primerjava: Za kilogram piščanca je na Poljskem v povprečju treba odšteti 1,80 evra, pri nas štiri.

Na Hrvaškem navječji padec cen hrane

Cene hrane so se v letu 2014 nižale v več kot polovici evropskih držav, tudi v Sloveniji. Najbolj so se znižale na Hrvaškem, za skoraj 3 odstotke, v Sloveniji za 0,1 odstotka. Norveška, Češka in Avstrija so sicer države, kjer se je hrana v tem letu najbolj podražila.   

V rubriki stanovanj Slovenija krepko vodi


V Sloveniji so se cene stanovanj v letu 2014 znižale za skoraj sedem odstotkov. Znižale so se tudi v dveh sosednjih državah, na Hrvaškem  in v Italiji.  vendar bistveno manj. Cene stanovanj so najbolj narasle v Estoniji, za skoraj 14 odstotkov.

Stroški za prevoz: Slovenija na drugem mestu

Izdatki gospodinjstev za transport so v Sloveniji v letu 2013 predstavljali 16-odstoten delež celotne potrošnje gospodinjstev. Več so za transport namenila le še gospodinjstva v Luksemburgu. Najmanj so za transport namenili v Albaniji (pet odstotkov celotne potrošnje gospodinjstev).

Slovenija spada med najbolj gozdnate države v Evropi. Leta 2012 je bila površina gozda v Sloveniji približno tolikšna kot merijo skupaj Malta, Luksemburg in Ciper. Po površini gozda glede na skupno površino se je Slovenija uvrstila na četrto mesto. Pred Slovenijo so se uvrstile le Estonija, Finska in Švedska

Najdlje živijo Španke

Ženske živimo dlje od moških, v Sloveniji v povprečju 6,2 leta dlje. Povprečna pričakovana življenjska doba, ki izraža število let, ki naj bi jih glede na statistične izračune doživel posameznik, je pri nas v letih za moške 77,2  in ženske 83,6.

Med 40 evropskimi državami, ki jih je zajela statistika, so glede preživetja na prvem mestu moški iz Švice (80,7) in ženske v Španiji, ki povprečno doživijo 86 let. Slovenija je nekje na sredini lestvice. 

V Turčiji največ mladih, v Slovenijo 15 odstotkov

Najugodnejšo sestavo prebivalstva med evropskimi državami je v letu 2014 imela Turčija; med vsem prebivalstvom je imela 25 odstotkov mladega prebivalstva.V istem letu je bil delež mladega prebivalstva v Sloveniji 15-odstoten, v Nemčiji pa 13-odstoten.

Največ nezakonskih otrok na Islandiji

V Sloveniji se je v letu 2013 58 odstotkov otrok rodilo v zunajzakonski skupnosti. Približno toliko jih je bilo tudi v Estoniji in Bolgariji; več pa le še na Islandiji, skoraj 70 odstotkov.V vseh drugih evropskih državah se je v zunajzakonski skupnosti rodilo manj otrok, najmanj v Grčiji in Turčiji. V Grčiji 7 odstotkov, v Turčiji pa manj kot 3 odstotke.

Prevladujejo delavci iz Bosne in Hercegovine

Med delovno aktivnim prebivalstvom je v Sloveniji sedem odstotkov takšnih, ki imajo tuje državljanstvo. Po podatkih Sursa polovico od vseh predstavljajo državljani Bosne in Hercegovine (24.505), sledijo Hrvati (5.449), Srbija (5.225) Kosovo (4. 471), Makedonija (4.001), Italija 940, Madžarska 468, Avstrija 137.  

Še en podatek, ki nekaj pove: 77 odstotkov slovenskih gospodinjstev ima danes dostop do interneta, kar nas med evropskimi državami uvršča ne sredino lestvice ( 19. mesto od 33. držav). Kar se dostopa do interneta tiče, so na najslabšem gospodinjstva v Srbiji (37 odstotkov), prva med vsemi po dostopu pa je Islandija (96 odstotkov).

Najmanj zadolžena država je Estonija

Kot zanimivost: poleg Grčije, ki je najbolj zadolžena( 177,7 odstotkov BDP), so v precej slabšem položaju od nas še Belgija, Ciper, Irska, Italija in Portugalska. Slovenija so po odstotku dolga (80,09) lahko primerja kar so sosedami, z Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • s.i.k. 16:28 04.december 2015.

    .? stanovanja poceni / jupi : rubežniki navalite. oz še naprej navaljujte . ( mene so se znebili; s prodajo za manj kot polovico Ocenjenosti na tistem nekem *ursU

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:52 04.december 2015.

    "Po površini gozda glede na skupno površino se je Slovenija uvrstila na četrto mesto."Kar je slabo. To pomeni da nam delež gozda upada. Več se seka kot pogozduje ane? Je treba vedt da je naložba v gozd naložba v ...prikaži večv prihodnost in traja kar nekaj generacij da se gozd obnovi... če bomo ravnal z gozdom kot mačeha potem bo čez par generacij zelenje začelo izginjati. Zdele če greš iz Hrvaške v Slovenijo se ti zdi da vse pozeleni, če bomo pa grdo ravnal z gozdom bo pa že čez par generacij podobno kot na Hrvaškem.

  • mijaliza 16:04 03.december 2015.

    Kar se tice stanovanj se niso nic pocenila...cena je se vedno ista samo lastnik za drzavo prikaze taksno najemnino, v resnici pa na roke dobi se 200€+. Taksnih ki oddajajo po normalni ceni je zelo zelo malo ce 1%....vsi ostali ...prikaži veči pa lupi na x potenco. Kar se tice prodaje nepremicnin je pa tako da so se morali lastniki morali spustit na realna tla glede vrednosti lukenj ki jih prodajajo po enaki ceni kot naprimer stanovanja v srediscu Berlina ali Londona.....kar z nasimi prihodki, stopnjo brezposelnosti in seskov na socialni pomoci niti ni primerljivo.....za primer 1kvadratni meter stanovanja v Avstraliji ( ki jo kriza ni prizadela) v srediscu mesta stane 1200€ ( preracunano iz AU dolarjev). Pri nas pod 1800€ v Lj na kvadrat ne dobis nic!