Slovenija
75 ogledov

Stanovanja za seniorje

Darko Kavre Nataša Čepar
Olmo. V torek temeljni kamen za oskrbovana stanovanja in dom starejših 
občanov

Gradnja. “Zgradili bomo prva oskrbovana stanovanja v koprski občini,” pravi Darko Kavre iz koprskega javnega stanovanjskega sklada. Ta bodo tik ob novem domu za starejše občane v Olmu, katerega investitor je Dom upokojencev Ptuj. Temeljni kamen za obe zgradbi bodo položili v torek. Pri najemu bodo imeli prednost koprski občani.

Netržne najemnine

Prvi stanovalci bi se po načrtih v 30 oskrbovanih stanovanj vselili septembra prihodnje leto. Glede na to, da je koprska občina priskrbela zemljišče in investitorje oprostila komunalnega prispevka, bodo višine najemnin na ravni neprofitnih. “Primerljive bodo z neprofitnimi najemninami za naša stanovanja Nad Dolinsko,” obljublja Kavre. Tam je za od 50 do 70 kvadratnih metrov stanovanja treba odšteti od 180 do 250 evrov na mesec. Oskrbovana stanovanja so velika od 32 do 53 kvadratnih metrov, primerna pa so za bivanje ene ali dveh oseb. Dodatno oskrbo, ki bo stanovalcem na voljo iz sosednjega doma starejših občanov, pa bodo plačevali posebej.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper pri projektu, vrednem dva milijona evrov, sodeluje z Nepremičninskim skladom pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Cene najema smo želeli primerjati s tistimi v Centru za starejše občane Lucija, a nam podatkov 
včeraj ni uspelo dobiti.

150 ležišč v domu

V novem domu starejših občanov pa bo 150 ležišč in 15 mest za dnevno oskrbo, pove Kristina Dokl, direktorica Doma upokojencev Ptuj, ki je investitor projekta. Vrednost celotne naložbe ocenjuje na sedem milijonov evrov. Cena dnevnega bivanja v dvoposteljni sobi s souporabo sanitarij je pri njih slabih 15 evrov (približno 470 evrov na mesec).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.