Slovenija
52 ogledov

Stanovanji sta zavrnila

MOL in JSS MOL morata dati v Celovških dvorih v najem še 152 stanovanj, od tega Žurnal24 main
V ljubljanski izdaji Žurnal24: Celovški dvori.Upravičenca sta zaprosila za drugi stanovanji, kjer bodo najemnina in stroški nižji.

Do zdaj je 199 upravičencev podpisalo najemne pogodbe za neprofitna stanovanja v Celovških dvorih. “Večinoma so odzivi najemnikov pozitivni, sta pa dva upravičenca zaradi slabega finančnega stanja zavrnila stanovanje v Celovških dvorih in prosila za dodelitev starejšega, kjer bodo ob najemnini nižji tudi stroški,” pravi Jožka Hegler, direktorica Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (JSS MOL). Mesečna najemnina za 55 kvadratnih metrov veliko dvosobno stanovanje je sicer okoli 180 evrov. Najemniki bodo lahko uveljavili tudi pravico do subvencionirane najemnine, ki lahko znaša največ 80 odstotkov neprofitne najemnine.

           180 €
približno je mesečna najemnina za 55 kvadratnih metrov veliko dvosobno stanovanje v Celovških dvorih.

Še ni ogrevanja
Republiški stanovanjski sklad je sicer do zdaj prevzel vseh svojih 75 stanovanj, MOL in JSS MOL pa 201 stanovanje. Kdaj bosta slednja prevzela še preostalih 150, ni znano. “Ta stanovanja, ki so v lamelah 1, 2 in 3, bomo prevzeli, ko bodo skupaj s skupnimi deli stavb usposobljena za normalno rabo,” pove Heglerjeva in doda, da jih upravnik še ni obvestil, da je prevzel ogrevanje v teh lamelah.

Je pa že jasno, da se ne bodo uresničile napovedi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je konec novembra na svojem Facebookovem profilu dejal, da bodo vsa stanovanja predali do danes. Heglerjeva je ob tem dodala, da zaradi kompleksnosti problematike stvari potekajo počasneje, kot bi želeli. Z Bojanom Klenovškom, stečajnim upraviteljem Vegrada AM, ki je bil investitor stanovanjske soseske, sicer dobro sodelujejo, prav tako z novim upravnikom Unihom. Ta ima veliko težav, “ker ni bilo običajnega prevzema med investitorjem in upravnikom niti fizično niti listinsko”, pove Heglerjeva.

Nov razpis še letos
JSS MOL. Do konca meseca bodo objavili nov, 14. razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem, je napovedi potrdila Jožka Hegler, direktorica JSS MOL. Ponudili bodo stanovanja v novogradnji v soseski Polje II ter izpraznjena starejša stanovanja na drugih lokacijah v MOL in na Vrhniki. Stanovanja bodo predvidoma vseljiva od zadnjega četrtletja 2011 ter v letih 2012 in 2013.

Seznam je edino merilo
Upravičenci, ki še čakajo na stanovanja, se na forumu o Celovških dvorih tudi sprašujejo, kdo bo imel prednost pri vselitvi. Te ne bodo imele mlade družine ali starejši, ampak tisti, ki so višje uvrščeni na seznamu upravičencev. “Edino merilo je mesto na seznamu glede na število članov gospodinjstva v primerjavi z velikostjo vseljivih stanovanj,” pojasnjujejo na ljubljanskem JSS.

Ker vsa stanovanja še niso predana, še vedno tečejo tudi penali po drugi prodajni pogodbi, ki zdaj znašajo slabe tri milijone evrov. Glede teh se bo JSS MOL dogovarjal s stečajnim upraviteljem. Še neplačanih obrokov kupnine po vseh treh pogodbah pa ne bodo plačali, dokler ne bodo predali stanovanj in izpolnili drugih pogojev, napoveduje Heglerjeva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.