Slovenija
32 ogledov

Stanovanjska pomoč

Nekaterim mladim družinam MONG od leta 2008 pomaga pri nakupu stanovanja s 25 ti Žurnal24 main
Subvencije. Za nakup stanovanja v MONG kmalu tudi za mlade pare in mlade izobražence.

V Mestni občini Nova Gorica (MONG) ocenjujejo, da bodo v letu 2011 lahko uvedli subvencijo za nakup stanovanja za mlade pare in mlade izobražence.

˝Po naših predvidevanjih bomo razdelili za okoli 150 tisoč evrov subvencij,˝ je povedala direktorica stanovanjskega sklada MONG Nataša Leban in dodala, da bo subvencija znašala deset tisoč evrov.

˝Ta naslednji optimistični plan stanovanjskega sklada je odvisen od lastnih sredstev sklada, proračunskih sredstev in sredstev, ki jih bomo pridobili s prodajo na trgu,˝ je pojasnila.

Po njenih besedah sklad od leta 2008 mladim družinam že subvencionira nakup stanovanja v višini 25 tisoč evrov, v letošnjem letu so nakup subvencionirali 14 družinam.

Pomoč s krediti
˝Občina Ajdovščina vsako leto razpiše javni razpis za subvencioniranje obrestne mere za najete stanovanjske kredite,˝ je povedala svetovalka na oddelku za družbene zadeve na občini Jerica Stibilj. Subvencij v obliki določene vsote denarja nimajo.

Tudi v Občini Vipava subvencionirajo gradnjo, nakup in prenovo stanovanj v obliki obrestne mere pri kreditih. ˝V letu 2008 in 2009 je občina namenila vsakič po 16 tisoč evrov,˝ je dejala višja svetovalka Helena Kobal. O subvencioniranju nakupa stanovanja v obliki denarne vsote še ne razmišljajo.

Tudi Občina Tolmin se ne poslužuje subvencij za nakup stanovanja v obliki denarne vsote. ˝To zaradi pomanjkanja sredstev tudi v prihodnje ni predvideno,˝ je dodal Jožef Uršič z oddelka za gospodarstvo, negospodarstvo in finance.

Neprofitna stanovanja
˝Občina Tolmin socialno šibkejšim pomaga s subvencioniranjem tržnih najemnin,˝ je opozoril Uršič. V zadnjih petih letih je občina po njegovih besedah dodelila štiri neprofitna stanovanja, v naslednjih petih letih pa jih namerava dodeliti 15.

Po navedbah Jerice Stibilj je Občina Ajdovščina v zadnjih petih letih v neprofitni najem oddala 20 stanovanj, v naslednjih petih letih pa jih bo okoli osem.

˝V zadnjih petih letih je Občina Vipava skupaj s stanovanjskim skladom dodelila v najem 12 neprofitnih novih stanovanj, težko pa je predvideti, koliko jih bomo dodelili v prihodnje,˝ je dejala Helena Kobal.

Ministrstvo za obrambo jim je po njenih besedah obljubilo, da bo letos za neprofitni najem dodelilo okoli osem stanovanj.

˝Stanovanjski sklad MONG je od leta 2002 vlagal v gradnjo 127 stanovanj,˝ je pojasnila Nataša Leban. Sklad po njenih besedah trenutno gradi 45 stanovanj na lokaciji Pod streliško potjo v Novi Gorici, ki bodo zgrajena marca prihodnje leto, v naslednjih petih letih pa namerava sklad zgraditi 200 stanovanjskih enot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.