Slovenija
35 ogledov

Stanovanjski krediti vse dražji

Nepremičnne Saša Despot
Pogoji so se z lanskim aprilom poslabšali.

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ugotavljajo, da so se pogoji bank pri stanovanjskem kreditiranju v primerjavi z lanskim aprilom poslabšali. Povprečna efektivna obrestna mera kreditov je višja za dve desetinki odstotka, zvišali so se tudi povprečni stroški kredita.

Razlog za manj ugodno ponudbo na trgu po njihovih ugotovitvah ni le zvišanje referenčne obrestne mere euribor, pač pa tudi zvišanje stroškov odobritve kredita pri številnih bankah. Povprečni stroški kredita v znesku 80.000 evrov z odplačilno dobo 20 let so se denimo od lanskega aprila podražili za 1600 evrov, so sporočili iz ZPS.

Razlike med bankami

Razlika v stroških med najbolj in najmanj ugodno banko znaša pri kreditu, o katerem so poizvedovali, dobrih 7000 evrov. Trenutno najugodnejšo ponudbo za stanovanjske kredite s spremenljivo obrestno mero, ki ni vezana na nakup dodatnih storitev, so našli pri SKB banki.

Najugodnejši stanovanjski kredit s fiksno obrestno mero pa so našli pri banki Unicredit. A ob tem dodajajo, da ostajajo krediti s fiksno obrestno mero žal občutno dražji od tistih s spremenljivo obrestno mero.

Komentarjev 1
  • ennanova 11:31 07.februar 2014.

    Jugoslovanski sistem …… ni bil sistem, ki sem ga ljubil, kot mislijo nekateri pisatelji, povzpetniki, dušebrižniki, ekonomisti in drugi, ki te dni mečejo vame gnila jajca. Izzivi pa so dobri že po definiciji. Za razmišljanje. Da se človek miselno ...prikaži več ne poleni. Ljudje tako ali tako premalo razmišljajo, zato se Sokrat obrača v grobu. A tudi kapitalizem ni sistem, ki bi ga ljubil. Pač ni vzdržen in je dober samo za nekatere. In če …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1460-jugoslovanski-sistem