Slovenija
2334 ogledov

Stanovanjski sklad na Brdu prodaja nova stanovanja, a ne veselite se prehitro

brdo91 Žurnal24 main
Republiški stanovanjski sklad objavlja razpis za prodajo 82 novih stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu. A ne veselite se prehitro, stanovanja so višjega cenovnega razreda, zato bo treba tudi za najmanjše enosobno stanovanje globoko seči v žep. Cena za 38 kvadratnih metrov znaša kar 140 tisoč evrov.

Čeprav je stanovanjski sklad spremenil svojo politiko in stanovanj ne gradi več za prodajo, pač pa za najem, so nepremičnine, ki jih prodajajo v tem paketu takšne narave, da jih moramo prodati, je povedal direktor sklada Črtomir Remec: "Gre za stanovanja višjega cenovnega razreda, ki ne izpolnjujejo ekonomskih pogojev za oddajo v najem." 

Črtomir Remec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Danes je stanovanjski sklad objavil razpis za prodajo 52 stanovanj v večstanovanjskem objektu, 18 vrstnih hiš, šest dvoinpolsobnih atrijskih stanovanj ter šest štirisobnih dupleks stanovanj. 

Za najcenejše stanovanje v bloku, ki meri 38 kvadratnih metrov, boste morali odšteti malce več kot 140 tisoč evrov, cena najdražjega pa znaša 480 tisočakov. Za ta denar boste v dveh nadstropjih dobili 113 kvadratov bivalnih površin, 22 kvadratnih metrov zunanjih površin in dve parkirni mesti.   

Cene za kvadratni meter se gibljejo med 2.189 evri in 3.355 evri. Zakaj je sklad sploh gradil tako ekskluzivna in luksuzna stanovanja? "Tako so bila sprojektirana in to je zapovedoval občinski podrobni prostorski načrt," odgovarja Remec.

Je pa v tem kompleksu 31 stanovanj zgrajenih v pasivnem standardu, zato se morebitnim kupcem nasmiha prejem subvencije ekosklada, kar bo nakup olajšalo. 

Vrednost gradbeno obrtniških del za ta objekt je znašal 7,7 milijona evrov, celotna naložba pa je krepko presegla 10 milijonov evrov. "To se je zgodilo na račun zelo visokih stroškov za komunalni prispevek," pojasnjuje Remec in dodaja, da gre sicer za unikatna stanovanja z zelo visokim standardom bivanja, saj ima objekt svoj vrtec, z veliko zelenih zunanjih površin, zapornicami tudi na zunanjem parkirišču, …

Zeleni Gaj | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na trg prihaja tudi 18 vrstnih hiš, šest dupleks stanovanj in šest atrijskih stanovanj – v osnovi so to mišljene kot družinske hiše, kjer bi spodaj živeli stari starši, zgoraj pa družina. A glede na ceno v skladu dvomijo, da se bo kdo odločil za takšen nakup, zato bodo stanovanja prodajali ločeno.   

Cene se gibljejo med 250 in 470 tisoč evri. Najdražja vrstna hiša ima 150 kvadratnih metrov bivalnih površin, 92 kvadratov zunanjih površin in 18 kvadratnih metrov veliko garažo. 

"Gre za lastno ulico, ki je popolnoma ločena od ostalega dela Zelenega gaja, pripada jim celo del travnika in gozda. Mislim, da v Ljubljani trenutno ni bolj ekskluzivne lokacije," visoke cene opravičuje Remec, ki hkrati poudarja, da sklad posluje brez dobička, z izkupičkom bodo le pokrili stroške, ki so jih imeli pri gradnji.    

Prednost pri nakupu bodo imele mlade družine in funkcionalno ovirane osebe. Prednost bodo dali družinam z več otroki, med mladimi družinami pa tistim, ki stanovanjsko vprašanje rešujejo prvič, posebno pozornost bodo namenili tudi varčevalcem v nacionalni stanovanjsko varčevalni shemi.

S tem se na Brdu, kjer je zdaj 650 stanovanj, zaključuje prodaja lastniških, odslej bodo gradili le najemniška stanovanja, z možnostjo odkupa. 

Na drugi strani ceste ljubljanske soseske Brdo sklad gradi že štiri bloke, kjer so stanovanja predvidena za najem. "Prizadevamo si, da bi dopustili možnost odkupa iz najema. Za to potrebujemo zakonske spremembe, za kar si bomo prizadevali. Dejstvo je pač tako, da veliko Slovencev lastniško stanovanje dojema kot normo in z začetnim najemom si ga bodo lažje privoščili. Na ta način bo tudi sklad dobil dodatna sredstva za nove naložbe," poudarja Remec.

zeleni gaj | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jakec1575 15:47 17.maj 2017.

    če so res luksuzna jim ne bo tezko pokazat vsega zgoraj napisanega. danes beseda ne velja nic vec. steje samo realna izvedba in tudi koncni izvedbeni nacrt. za 3jurje, bi ga moralo narediti vsako gradbeno podjetje

  • jakec1575 15:45 17.maj 2017.

    me res zanima ta kvaliteta za 3 jurje. Izvajalce del in materiale na plano ter tudi armaturno konstrukcijske in izolacijske nacrte.

  • stanko75 13:01 17.maj 2017.

    Brdo bi bila sicer dobra soseska ampak ko bodo zgrajena vsa stanovanja bo tam takšna gneča da ne bo za živet sploh pa ne za 3 jurje/m2