Slovenija
23 ogledov

Stara pogodba grozi proračunu

smeti odpadki smetišče Gregor Katič
Livar. Tožba za 1,6 milijonov evrov lahko zamaje Občino Črnomelj s 14 milijoni evrov letnih prihodkov.

Milijon šeststo tisoč evrov, za kolikor Livar toži Občino Črnomelj, ker ni zgradila deponije za njihove inertne odpadke, je po besedah županje Mojce Čemas Stjepanovič za njihov 14 milijonov evrov težak proračun ogromen znesek. "Komaj smo splavali iz papirnatih dolgov za nazaj, ki so bremenili kar polovico proračuna, zato upamo, da bomo zadevo z Livarjem rešili z mediacijo," pravi Čemas Stjepanovičeva.

Po desetih letih

"Leta 2003 smo sklenili pogodbo za ureditev odlagališča in v ta namen smo občini tudi plačali, kolikor je določala pogodba. Ker občina zavez iz pogodbe v desetih letih ni izpolnila, je logično, da terjamo vračilo zneska," pravijo v Livarju.

Ob tem dodajajo, da ne pričakujejo vračila v denarju, ampak da občina za dogovorjeni znesek prenovi kanalizacijo na njihovem območju. Sklep o prenovi kanalizacije namesto izplačila omenjenega zneska je sicer sprejel tudi občinski svet, a vložili naj bi največ do 300 tisoč evrov. V Livarju občinskega predloga še niso komentirali.

Vseeno so odlagali

Odlagališča niso zgradili, ker Agencija RS za okolje za takšne odpadke kljub večkratnemu dopolnjevanju vloge nikoli ni izdala okoljevarstvenega dovoljenja, lani pa je izdala odločbo o prepovedi odlaganja, pojasnjuje županja. "Livar je na deponiji v teh letih odložil več, kot je bilo določeno v pogodbi," še pravi Čemas Stjepanovičeva, ki jo je prav zato Livarjeva tožba toliko bolj presenetila.

Občini še ena tožba

Najemnina. Podjetje Armed je dobilo tožbo za 22 tisoč evrov najemnine za hišo, v kateri so delovala tri društva, a so se na občini pritožili, saj pogodbe, ki jo je podpisal Andrej Fabjan, prejšnji župan, niso imeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.