Slovenija
22 ogledov

Stara trta na Lentu obrezana

Rez mariborske trte Tanja Klanjščak
11 cepičev potuje po svetu. Letina bo dobra.

Pred Hišo stare trte na mariborskem Lentu so danes že 35. leto zapored tradicionalno opravili rez Stare trte. Rez se je tradicionalno razvil v prireditev, ki na Lent privabi šteilne obiskovalce, predstavlja pa uvodbo prireditev v deloletni cikel prireditev posvenečih Stari trti. Vrhunec doseže v s trgatvijo trte jeseni.

Mestni viničar Stane Kocutar je izrazil zadovoljstvo nad rezom in nad pričakovano letino. "Rez trte sodi v idealen čas, pomlad se začenja prebujati, vinska trta se še ne solzi, ravno to pa govori o tem, da je čas primeren. Veseli smo, da smo kar enajstim prejemnikom podelili cepiče," je povedal Kocutar.

Ti cepiči bodo potovali v Avstrijo, v Bosno in Hercegovino, na Češko, nekaj pa jih ostane tudi v Sloveniji: Hajdina, Radlje ob Dravi, Dobrna, Trebnje in Apače. 

Trta ne bo med Unescovo dediščino

Župan MOM Andrej Fištravec je dejal, da imamo v Mariboru več kot si lahko mislimo, da imamo. "Delegacije, ki so bile tukaj, kažejo na to, da nas zunaj vidijo drugače, kot mi vidimo sami sebe."

Na vprašanje, kje se je zataknilo pri vpisu Stare trte v Unescovo dediščino, pa je odgovoril: "Ta projekt vpisa se je sfižil. Kot vse kaže, je bil premalo strokovno voden. Šlo je predvsem za trošenje denarja ne pa za urejanje celotne zadeve."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.