Slovenija
62 ogledov

Starejši so ga čakali

Občina je za projekt brezplačnega mestnega avtobusa namenila 120 tisoč evrov. (F Žurnal24 main
Furman. Po Postojni poskusno začel voziti brezplačni mestni avtobus.

Mestni avtobus, ki je v spomin na prevoznike, po katerih je slovela Postojna, dobil ime Furman, je včeraj krenil na svojo prvo vožnjo. Od danes pa na štirih progah (dveh rednih, delavski in šolski) vozi po voznem redu.

Vsake pol ure.
Redni progi. Na izmeničnih progah 1 (Kazarje–Kremenca–Kazarje) in 2 (Kazarje–Poljane–Kazarje) Furman vozi na vsake pol ure, v stanovanjski naselji Poljane in Kremenca pa pripelje vsako polno uro.

24 postajališč
Na dveh krožnih progah med Kazarji, Kremenco in Poljanami avtobus z 20 sedišči vozi ob delovnikih med 8. in 12. ter med 15. in 19. uro, ob sobotah pa med 8. in 12. uro. Na delavski progi, ki povezuje stanovanjska naselja z industrijsko cono, ob delovnikih vozi enkrat na dan zjutraj, na šolski pa dvakrat na dan zjutraj. Najdaljša proga je dolga skoraj devet kilometrov, skupno pa je po mestu označenih kar 24 postajališč.

Jernej Verbič, postojnski župan, upa, da se bo Furman dobro prijel in pripomogel k prometni razbremenitvi mesta. “Predvsem pa bo starejšim olajšal pot v trgovino, zdravstveni dom, urade in po drugih opravkih, šolarjem pa varnejšo pot v šolo,” pravi župan.

Poskusno do konca leta
Avtobus bo poskusno vozil do konca leta, glede na zanimanje meščanov pa bodo njegove proge in vozni red nato 
prilagodili.

Furman se je pridružil turističnemu avtobusu, ki sta ga lani organizirala Turizem Kras in Slovenske železnice. Namenjen je predvsem prevozu turistov med železniško postajo ter Postojnsko jamo in Predjamskim gradom, uporabljajo pa ga lahko tudi 
občani.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.