Slovenija
508 ogledov

Stari starši vnukov ne bodo posvajali

Slovenski starši se za EU nadpovprečno pogosto namesto z vnučki starajo kar s sv Žurnal24 main
Stari starši glede na predlog novega družinskega zakonika ne bodo imeli možnosti posvojitve vnuka pač pa možnost razširjene starševske skrbi. Kaj to pomeni?

Stari starši in ostali sorodniki glede na novi predlog družinskega zakonika, ne bodo imeli možnosti posvojitve, pač pa možnost razširjene starševske skrbi. Sorodnik, ki mu bo sodišče podelilo  starševsko skrb, bo postal zakoniti zastopnik otroka in bo pridobil enake pravice in obveznosti, kot bi jih imeli otrokovi starši.

Posvojitve bi izničile sorodstvena razmerja

"Ta ureditev je primernejša od ureditve, po kateri bi otroka lahko posvojili sorodniki v ravni vrsti," razlagajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak. Opozarjajo, da bi pri posvojitvah s strani starih staršev nastala zmeda v sorodstvenih odnosih, izničila bi se sorodstvena razmerja z drugim parom starih staršev in njunimi sorodniki, ki po taki posvojitvi pravno z otrokom ne bi bili več v sorodstveni zvezi.

Ohranjene prednosti posvojitve

"Posvojitev ni mogoča, ker to prinaša več slabih kot dobrih rešitev - dedovanje postane problem, linija drugih sorodnikov se poruši, medtem ko možnost podelitve starševske skrbi s strani sodišča prinaša možnost trajne rešitve, če je seveda to v otrokovo korist, brez slabih strani za ostale sorodnike," razlaga Kopač Mrakova.

Podeljena starševska skrb bi se sorodniku lahko odvzela le na enak način in na enaki podlagi, kot se lahko starševska skrb vzame staršu. "Rešitev s podelitvijo starševske skrbi v primeru starih staršev torej ohranja prednosti posvojitve, v smislu zagotavljanja trajne skrbi za otroka, in se izogne negativnim posledicam," poudarjajo na ministrstvu. 

Starši lahko vnaprej izrazijo, kdo naj skrbi za otroke v primeru smrti

 Starši so vpisali več kot 4.300 otrok, starih do treh let, in skoraj 700 starej | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Predlog družinskega zakonika uvaja tudi možnost, da starši za primer smrti ali trajnejše nezmožnosti izvajanja starševske skrbi vnaprej izrazijo voljo glede tega, kdo naj skrbi za otroka. "Sodišče bo to voljo upoštevalo, če ne bo  v nasprotju s koristjo otroka," pravi ministrica.
 

Hitre ločitve in ženitne pogodbe

Če bo družinski zakonik sprejet, bodo imeli pari več možnosti, da sklenejo zakonsko zveze zunaj uradnih prostorov, poenostavljena in skrajšana p bo tudi razveza. Zakonca, ki nimata mladoletnih otrok in sta se dogovorila o najpomembnejših medsebojnih razmerjih (premoženje, stanovanje), se lahko ločita pri notarju.

Po novem bo mogoče skleniti tudi "ženitno" pogodbo.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 09:37 17.december 2016.

    V 1. člen bi morali zapisati : Policija ne more odpeljati otrok iz vrtca ! Kje ste to videli ? Nagnusno !

  • Plavi-mil 08:12 17.december 2016.

    Se strinjam, ne morejo jih posvojiti, ker to ni naravno, lahko pa so njihovi rejniki in morali bi imeti prednost pri rejništvu.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 00:51 17.december 2016.

    ČE se bo res izvajalo tako kot se sliši, je dobrodošla sprememba.