Slovenija
31 ogledov

Starman: 'Delati hitro in učinkovito'

Bojan Starman Žurnal24 main
V Muri, kjer se delavski upor še vedno ni umiril, bo po današnjem dnevu brez uprave vodenje prevzel novi predsednik uprave Bojan Starman, dolgoletni gospodarstvenik in žirovski župan.
Bojan Starman je za Žurnal24 povedal, da je delo, ki ga prevzema, tvegano, vendar je prepričan, da se vsako podjetje lahko obdrži, tudi Mura. Nujne pa bodo strukturne spremembe in novi programi.
 

Protestov še ni konec

Razmere v Murski Soboti, kjer imajo danes uradno prost dan, se še niso umirile, saj se pred tovarno znova zbirajo zaposleni. Po prvih podatkih jih je prišlo že nekaj deset, tokrat pa jezo usmerjajo proti delu sindikata. Ljudje naj bi bili razočarani, ker se sindikat že prej ni odzval še bolj odločno.

Najprej stečaj
Po Starmanovih besedah bodo v nekaj dneh predlagali stečaj podjetja, kar je podobno nedavnim načrtom Slovenske odškodninske družbe.

Predvsem naj bi izpolnili obstoječa naročila in poiskali morebitna nova ter zagotovili toliko ljudi, da vse to uresničijo. Šlo naj bi za šivanje za tuje partnerje.

Povečati učinkovitost

"Mura ima kakovostne izdelke, treba pa bo razmisliti tudi o proizvodnji cenejših izdelkov. Dela se bo treba lotiti zelo hitro in nemudoma zagnati proizvodnjo, ki je pozitivna, izpolniti naročila, poiskati nove partnerje in ugotoviti, ali zdajšnji programi 'pijejo vodo',"
je poudaril Starman.

Starman kot nujen ukrep napoveduje povečanje dodano vrednost na zaposlenega. "Zelo pomembno je tudi sedanje stanje naročil, ta čas pa je še prezgodaj govoriti o tem, koliko delavcev bo ohranilo delo, zagotovo pa zdajšnjih dobrih tri tisoč, kolikor jih je na različnih lokacijah, ne," je pojasnil novi prvi mož prekmurske Mure.

"Upam, da bom s svojim konceptom uspel tudi v Muri, treba pa bo delati hitro in učinkovito," je še dodal Starman.

 

Starman o referencah

Bojan Starman je med letoma 1988 in 1996 vodil žirovsko Alpino, ko se je ta soočala z izgubo jugoslovanskega trga, podjetje so uspeli ohraniti brez državne pomoči.
V Planiki je prek stečaja uspel ohraniti 1600 od nekdanjih 2400 delovnih mest. "Škoda je le, da so ga nasledniki s slabimi odločitvami pripeljali tako daleč, da se je za Planiko slabo končalo," trdi Starman. Med letoma 2001 in 2004 je vodil tudi škofjeloško Jelovico. "Prevzel sem jo pred stečajem in potegnil iz rdečih številk, delavcem pa omogočil ohranitev delovnih mest. Približno tri leta sem potreboval za povečanje dodane vrednosti na zaposlenega."

Stari grehi
In kje so storile napake dozdajšnje uprave, da so se Murine družbe znašle v stečaju? Starman pravi, da je bilo režijskega dela preveč, proizvodnja pa je bila premajhna, skratka, preveč zaposlenih in premalo naročil.

V zvezi s staro upravo in nadzornim svetom se pojavljajo vprašanja, ali bosta dobila odpravnine. Nadzorniki do njih sploh niso upravičeni, saj prejemajo samo sejnine, uprava pa naj do njih ne bi bila upravičena, ker je sama ponudila odstop.

Ne bo se (še) preselil

Starman bo težko združeval delo žirovskega župana z novo funkcijo predsednika Murine uprave. "Logistika bo kar zahtevna, toda delo župana opravljam neprofesionalno in mandat se mi izteka, zato se bomo na občini najverjetneje dogovorili, da bo operativne zadeve prevzel podžupan," ugotavlja.

O selitvi v Prekmurje dokončne odločitve še ni sprejel, za zdaj bo delovnik preživljal v Murski Soboti, ob koncih tedna pa se bo vračal domov, vsakodnevna vožnja z Gorenjske v Prekmurje bi mu vzela preveč časa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.