Slovenija
12 ogledov

Starost ne bo poceni

drzavna sekretarka, ministrstvo za delo, anja kopac mrak drzavna sekretarka, ministrstvo za delo, anja kopac mrak
Novo zavarovanje. Vlada bo uvedla prispevke za dolgotrajno oskrbo. Plačevali bomo vsi, višina še ni znana.

Vlada je prižgala zeleno luč za pripravo zakona, ki bo urejal zavarovanje za dolgotrajno oskrbo in osebno asistenco. “Ker je staranje novo socialno tveganje, je treba urediti novo vrsto zavarovanja. To je nujno glede na cene v domovih za starejše,” pojasnjuje ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

Osem evrov bo meja

Kopač Mrakova meni, da stroškov dela z novo prispevno stopnjo ni mogoče povečati. Vlada želi zato najprej izločiti denar, ki je za dolgotrajno oskrbo zbran v pokojninski in zdravstveni blagajni ter socialnem varstvu. “Preračunali bomo, za koliko se lahko zmanjšajo stopnje in doda novo zavarovanje za oskrbo. Ker sredstev verjetno ne bo dovolj, bomo predlagali uvedbo obveznega dopolnilnega zavarovanja,” pravi Kopač Mrakova. Plačevali naj bi ga vsi zavarovanci, vključno z upokojenci. Višina še ni jasna. Če bo do osem evrov, bi ga enako plačevali vsi, sicer pa se Kopač Mrakova zavzema za različne vrednosti glede na materialni in socialni položaj zavarovancev.

Čim dlje naj bodo doma

“Večina formalnih storitev se izvaja v institucionalni obliki, medtem ko so storitve pomoči na domu, preventive, zgodnje rehabilitacije pa tudi uporaba sodobnih informacijskih tehnologij precej nerazvite,” pojasnjujejo na ministrstvu za delo. Zato želijo z novim zakonom spodbujati ljudi, naj čim dlje ostanejo v domači oskrbi, in povečati preventivo za zmanjšanje odvisnosti. Kopač Mrakova upa, da bodo ustvarjali tudi delovna mesta, predvsem prek socialnega podjetništva. Z zakonom bodo uredili tudi področje osebne asistence za najtežje invalide.

O novi pokojninski reformi

Vlada je včeraj ustanovila posebno delovno skupino, ki bo proučevala učinke pokojninske reforme. Ta je po mnenju Kopač Mrakove vzdržna najdlje do leta 2017. “Na podlagi tega bodo narejeni izračuni, šele potem gremo v pogovore s socialnimi partnerji, če bo to potrebno,” dodaja Kopač Mrakova.

Komentarjev 2
  • 1111 08:05 27.september 2013.

    ...še ni zadosti??? ...tem kretenom, ki nam brezglavo vladajo, je potrebno zmanjšat plače na minimalca, marsikoga od teh nagnat delat...pol naj pišejo dopolnila, zakone...banda smrdljiva, pokvarjena!

  • Pepe007 07:26 27.september 2013.

    "Obvezno dopolnilno" - kaka floskula je to? Kako je lahko nekaj dopolnilno, če je obvezno?Imenujmo nov davek in konec besed...