Slovenija
14 ogledov

Starost skrbi le starčke

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Mladi. Na posteljo v domu starejših ne mislijo. Mamili jih bodo z denarjem.

Za prednostni sprejem v dom starejših se je do zdaj pri Prvi osebni zavarovalnici, ki edina v Sloveniji od oktobra trži tovrstna zavarovanja, zavarovalo le sto ljudi. Povprečna starost zavarovancev je 65 let, najmlajši jih šteje slabih 60. Po besedah izvršnega direktorja Damirja Verdeva so se želeli zavarovati tudi štirje 90-letniki, vendar so jih zavrnili, ker po pravilih sklepajo police le s kandidati do 80. leta starosti.

Samo za pol leta
Prva oskrba. Mesečna premija znaša od sedem do 25 evrov, odvisno od starosti zavarovanca. Plačuje se do sprejema v dom. Zavarovanje zagotavlja sprejem v dom v 30 dneh, a je namestitev omejena na največ pol leta. Zavarujejo se lahko ljudje do 80. leta starosti. Pravice iz zavarovanja lahko uveljavljajo šele po treh letih zavarovanja, vendar šele po 65. letu starosti.

Mladih ne zanima
“Menim, da od mladih še nihče ne razmišlja tako daleč,” pravi svetovalka Prve osebne zavarovalnice Mateja Švarc o tem, zakaj med mladimi ni zanimanja. Verdev ugotavlja, da prodaja prek pošte ni bila prava za “tako kompleksen izdelek”.

Denarne spodbude
Zavarovalnica je pred kratkim nadgradila zavarovanje; ob sprejemu v dom bodo starostniki poleg proste postelje dobili enkraten denarni znesek v višini od tisoč do deset tisoč evrov, odvisno od dolžine vplačevanja premij in izbrane zavarovalne vsote. Tistim, ki jim mesta ne bodo mogli zagotoviti v izbranem domu, pa bo zavarovalnica izplačala dvakratnik omenjenega zneska. Čeprav so zavarovanci do zdaj lahko izbirali med posteljo v Ljubljani in okolici ter domom v Gornjem Gradu in Žireh, so se namreč vsi odločili za prostor v domu v prestolnici.

Prvo oskrbo plus, kakor se bo imenovalo novo zavarovanje, bodo začeli tržiti predvidoma v drugi polovici maja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.