Slovenija
21296 ogledov

Starša prijavila mladoletnega otroka policistom

petarde zaseg PP Kočevje
Potem, ko sta pri otroku našla pirotehnikov, sta starša sama poklicala ljubljansko policijo.

Zdravniki in policisti vsako leto opozarjajo na nevarnosti, ki jih predstavlja uporaba pirotehnike. Predstavniki Policijske uprave Maribor in UKC Maribor so prejšnji teden na tiskovni konferenci spregovorili o poškodbah, ki so posledica uporabe pirotehnike. Policisti so izpostavili, da je bila lani polovica kršiteljev, ki so jih obravnavali, mladoletnih

Pri nas je uporaba pirotehnike, ki ima za glavni učinek pok, dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. Običajno pa se "pokanje" začne že pred tem. Ljubljanski policisti so pred dnevi zasegli okoli 400 kosov pirotehničnih izdelkov mladoletniku. Kot so povedali za N1, sta starša sama poklicala policijo. Mladoletnik je namreč brez njune vednosti kupil pirotehniko. Na policiji so pohvalili odgovorno ravnanje staršev, ki sta s tem dala zgled otroku in preprečila morebitne poškodbe. 

Policisti v decembru pogosto organizirajo predavanja za otroke, na katerih jih seznanjajo s tveganji in jim predstavijo možne posledice. Podobno predavanje so pred kratkim izvedli na eni od ljubljanskih šol, kjer je eden od učencev mlajšim učencem prodajal pirotehnične izdelke. 

Specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije Bojan Šparaš opozarja, da se poškodbe, ki lahko nastanejo pri uporabi pirotehnike, nikoli ne pozdravijo popolnoma. "Čeprav so določena pirotehnična sredstva dovoljena, bi vam rad povedal, da tisti bolniki, ki so težje poškodovani in se nikoli ne vrnejo v prvotno stanje, obžalujejo, da pirotehnični izdelki niso bili strožje prepovedani," je dejal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Boris 14:36 12.december 2023.

    Ja, starša sta vsekakor dala zgled otroku. Sta pokazala, da sta očitno nemočna sama sankcionirati svojega otroka.

  • Avatar Leon
    Leon 13:49 12.december 2023.

    Kdo bo prijavil trgovce ,ki prodajajo pirotehniko otrokom ?

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 13:10 12.december 2023.

    "Potem, ko sta pri otroku našla pirotehnikov",pa dobr, a vi kdaj preverite,kar ste napisali?!!!