Slovenija
30 ogledov

Starše vabile na razgovor

slovenija 17.01.14. doppis, ZD Gornja Radgona, HPV, foto: ZD Gornja Radgona ZD Gornja Radgona
V Gornji Radgoni se je cepilo 12 deklic, 16 ne.

Starše šestošolk iz Gornje Radgone je razburil dopis, ki so ga dobili iz zdravstvenega doma (ZD). Zdravnice iz otroškega in šolskega dispanzerja so starše, ki niso cepili deklic, pisno pozvale k dodatnemu pogovoru o smiselnosti cepljenja. Med 28 radgonskimi šestošolkami se jih je za cepljenje odločilo 12.

"Namen je bil human"

"Na podlagi raziskav, ki kažejo, da je to prav narediti, so se otroške in šolske zdravnice – v skrbi za otroka in bodočo žensko – odločile, da starše poskušajo prepričati k cepljenju," pravi direktor ZD Gornja Radgona Joža Primožič. Kot pravi, zdravstveni dom ni prejel nobenih navodil, naj starše necepljenih deklic vnovič pokliče na razgovor, in so se za to odločili sami.

O tem, ali je dopis skladen z navodili za ZD glede cepljenja proti humanim papiloma virusom (HPV), na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo: "Za starše je v času roditeljskega sestanka predavanje o cepljenju, na katerem lahko dobijo informacije in postavijo vprašanja. Tudi sicer spodbujamo cepitelje, naj vzpostavljajo dialog s starši, naj se z njimi pogovarjajo večkrat, če je to potrebno, ter odgovarjajo na vprašanja, dileme in skrbi."

Cepljeni proti HPV 2012/13

Celje 57,6 %

Koper 51,5 %

Kranj 42,0 %

Ljubljana 32,8 %

Maribor 67,3 %

Murska Sobota 71,9 %

Nova Gorica 39,1 %

Novo mesto 41,9 %

Ravne 79,3 %

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.