Slovenija
58 ogledov

Starševski spletni nadzor ni priporočljiv

starševski nadzor nad internetom Shutterstock
Starši ne bi smeli zalezovati svojih otrok pri njihovem brskanju po spletu. Ne gre le za poseg v zasebnost otrok, pač pa tudi za drugačne načine udejstvovanja najstnikov na spletu, ki želijo svoje aktivnosti pred starši skriti.

Ena izmed vodilnih strokovnjakinj za varno rabo interneta Danah Boyd je v zvezi z zasebnostjo na spletu dejala, da stalno nadzorovanje početja otrok starše postavlja v vlogo, ko svojim najstnikom vdirajo v zasebnost, je predavanje strokovnjakinje povzel avstralski spletni časopis The Age.

Po mnenju Danah Boyd se najstniki zaradi nadzora staršev zatekajo k uporabi šifriranih oziroma le njim razumljivih sporočil, uporabljajo interne šale ter svoja mnenja izražajo prek citatov pesmi.

"Takega načina javnega življenja, kakršnega poznamo na spletu, prej ni bilo," je po poročanju portala The Age svoje prepričanje predstavila ameriška strokovnjakinja. "Zgolj mit pa je, da otrokom ni mar za zasebnost. Impresivno je, česa vsega se najstniki poslužujejo, da bi v javnosti svojo zasebnost ohranili."

Medtem ko številne študije starše opozarjajo na nevarnosti, ki na spletu prežijo na njihove otroke, je doktorica Boyd prepričana, da je treba otroke pustiti, da se na spletu znajdejo in učijo tudi sami. Z demoniziranjem interneta namreč po njenem mnenju otrokom jemljemo edini javni prostor, ki jim je ostal.

Strokovnjakinja po poročanju portala The Age še opozarja na nevarnosti, do katerih prihaja v zakonodajah, ki želijo nadzirati uporabo spleta. Tako je po njenem neprimerno, da se otroke lahko kaznuje zaradi uporabe oziroma prenašanja fotografij s spornimi vsebinami.

Učinki nasprotni pričakovanim

Zaradi starševskega nadzora otroci svoje informacije raje delijo z vsemi drugimi, le s starši ne. Tako v svoji želji, da bi bili na spletu čim bolj nevidni tistim, ki imajo nad njimi moč (predvsem starši in učitelji), svoje podatke raje delijo na raznih omrežjih, kjer pa so informacije dostopne tudi upravljalcem teh omrežij. Otroci se po prepričanju Danah Boyd tega zavedajo, a kot jo povzemajo pri The Age, so to pripravljeni sprejeti, da le vedenje o njihovi spletni aktivnosti ne pride do staršev.

Zato bi morali starši svoje otroke o uporabi interneta predvsem ozaveščati in jih usmerjati, ne pa jih omejevati in nadzirati ter se vznemirjati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.