Slovenija
83 ogledov

Starši bi k šoli varnostnika

Osnovna šola borcev za severno mejo Maribor. Nino Verdnik
Starševske skrbi po napadu na devetošolca. Stroka se z uvedbo varnostnika ne strinja. Psihologinja meni, da šola ni vsega kriva.

Nasilje. "Nasilja v osnovnih šolah je vse več in je tudi vedno hujše," po incidentu, v katerem je neznanec pred Osnovno šolo (OŠ) borcev za severno mejo Maribor pretepel devetošolca, o čemer smo poročali v ponedeljkovem Žurnalu24, pravi Angelca Likovič, podpredsednica Društva Pobuda za šolo po meri človeka.

Za varnostnika ni denarja

Nekateri starši so se po dogodku že vprašali, ali bi OŠ morale imeti zaposlenega varnostnika. Alen Kofol, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, se strinja, da je nasilje v šolah pereč problem, vendar je prepričan, da varnostniki v šole ne spadajo, saj "bi bilo videti, kot da so otroci v zaporu".

Nekatere šole imajo prek javnih del zaposlene informatorje, vendar ti ne opravljajo del varnostnika. Sicer pa zaposlitev varnostnika na šolah v okviru državnega proračuna tako ni možna. "Šole lahko varnostnika zaposlijo po lastni presoji, sredstva za ta namen pa zagotavljajo iz drugih virov," pojasnjujejo na ministrstvu za šolstvo in šport.

Medtem ko bi Likovičeva za preprečitev takšnih incidentov med drugim v OŠ vnovič uvedla ocenjevanje vedenja in bi "otrokom postavila meje", Kofol pravi, da bi morali otroke in starše več pozivati, naj vsako manjše nasilje v šoli prijavijo učiteljem.

Več odzivnosti šole

Na ministrstvu za šolstvo in šport nimajo evidence o nasilju in podobnih incidentih na slovenskih OŠ. "Tudi sama količinsko težko ocenim, koliko je takšnega nasilja. Je pa prav, da se o takšnih zadevah poroča," meni Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja. Dodaja, da velikokrat tudi starši preveč odgovornosti prenašajo na šolo, saj so "prav oni tisti, ki s svojimi otroki preživijo največ časa in jih vzgajajo".



Marjanovič Umekova pravi, da bi tudi šole morale narediti več za odzivnost na vsako najmanjše nasilje. "Brce in klofute se ne smejo spregledati, češ, saj to vsi delajo. Pri nasilju je treba zastopati načelo ničelne tolerance," poudarja.

Še en primer nasilja

Udarci. Kot smo že poročali, se je prejšnji ponedeljek pred OŠ borcev za severno mejo Maribor zgodil napad na šolarja. Štirinajstletnega učenca je najprej v obraz udarila 19-letnica, pozneje pa naj bi ga napadel še neznani moški (policija ga še išče).

Udarec, ki ga je 14-letnik prejel od neznanca, je bil tako hud, da naj bi otrok izgubil zavest, prepeljan pa je bil na zdravljenje v mariborski klinični center. Ravnateljica Lučka Lazarev Šerbec je pojasnila, da tako oni kot policija dogodek še preiskujejo.

Iz te šole se je oglasil tudi oče učenca iz sedmega razreda, ki je povedal, da so njegovega otroka trije devetošolci šikanirali ter nad njim izvajali verbalno in fizično nasilje. "Dogodka šikaniranja in napada sta povezana. Sedmošolec je poklical brata in sestro, ki sta obračunala s 14-letnikom. Pravico so vzeli v svoje roke," je potrdila Lazarev Šerbčeva in dodala, da bodo učenci sankcionirani.

Na očitke nekaterih staršev, da šola ni naredila dovolj za obveščanje o napadu in da so se otroci "po incidentu bali iti v šolo", pa je odgovorila, da to ne drži in da so ravnali v skladu s šolskim pravilnikom.

Komentarjev 2
  • puksicd 23:21 26.oktober 2011.

    Alen Kofol, ob tvoji izjavi me je postalo sram, kakšni ljudje ste na položajih. Zamisli se malo nad seboj! Če ne zmoreš povedati kaj pametnega, raje ostani tiho.

  • Žurnalček 22:05 26.oktober 2011.

    U božju mater vi v tej šoli in nesposobna polcija, ko je po treh dneh napadalec še vedno NEPOZNAN . Jaz tolk , ker več vredni niste !