Slovenija
159 ogledov

“Starši krivijo medije in vrstnike”

Cveto Kokalj Anita Leskovec
Droge. Glavna preventiva so starši, a premalo vedo in so preveč zaščitniški, opozarja kriminalist.

Nekritični. “Starši najpogosteje sprašujejo, kako prepoznati, da njihov otrok eksperimentira z drogo, in predvsem kako naj ukrepajo, če to sami ugotovijo. Pri starših je velikokrat prisotna nekritičnost; za vse krivijo otrokove vrstnike in množične medije,” razlaga Cveto Kokalj, kriminalist koprske policijske uprave.

Starši preveč zaščitniški

Med starši je najbolj razširjen stereotip, da se njihovemu otroku kaj takega ne more zgoditi. Pri svojem delu in prek sodelovanja pri različnih preventivnih dogodkih, ki jih je ta mesec v sklopu prireditev za preprečevanje zasvojenosti veliko, Kokalj ugotavlja tudi, da so starši pogosto preveč zaščitniški in okolici ne verjamejo, da njihov otrok eksperimentira z drogo. To problematiko premalo poznajo in tudi ne prepoznajo različnih vrst drog.

“Kljub temu je njihov odziv na takšne predstavitve, ki jih organizirajo vodstva šol, večkrat zelo skromen,” opozarja kriminalist. Dodaja, da so prav starši najpomembnejši preventivni dejavnik, saj številne raziskave kažejo, da je njihov vpliv glavni razlog, da otrok ne uporablja drog.

Otroku morajo razložiti

“Če ustreznih informacij svojemu otroku pravočasno in ustrezno, torej brez moraliziranja in pridiganja, ne predstavijo starši, to vlogo opravijo vrstniki; pogosto s številnimi napačnimi stališči o nevarnostih posameznih drog oziroma zaužitja več drog hkrati,” pravi Kokalj.

Komentarjev 3
  • secufin 12:57 09.december 2011.

    Od kdaj so pa kriminalisti strokovnjaki na področju drog? Gospod kriminalist naj dela svoje delo, ne pa da govori bedarije! Če pa že hoče govoriti o drogah, pa naj se vsaj malo izobrazi!

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 01:40 20.november 2011.

    Meni je tako smesno ko kaksne stare mame jemljejo resne tablete, njihov moz je alkoholik potem se pa zgrazajo nad travo.

  • erikkk 14:10 19.november 2011.

    Jst imam prav soseda kjer mama ve za svojega sina a ga zagovarja . Ker pa je enkrat izjavlja celo za nekoga drugega ki bi naj prodajal drogo, da pa z nečim mora zaslužit jo imam sedaj za mamo ki ...prikaži več kaj tagega podpira in ne ukrepa zoper tega.Zato vrjamem da je veliko takih staršev ki zelo dobro vedo kaj se v njihovi družini dogaja a se jim dobesedno jeb..... žal res je tko