Slovenija
14 ogledov

"Starši naredijo premalo za varnost"

V nedeljo se je na Ptuju zgodila prometna nesreča, v kateri so se poškodovali trije otroci. Eden ni bil pravilno zavarovan. "Starši še vedno naredijo premalo za varnost," ocenjuje inštruktor Küzmič.

65-letni moški je v nedeljo na Ptuju pri zavijanju v levo na prednostni cesti trčil v osebni avtomobil 61-letne voznice. V prometni nesreči se je lažje telesno poškodovalo pet ljudi, od tega trije otroci. En otrok ni bil pravilno zavarovan, zato so policisti voznici izdali plačilni nalog.

Najmanj, kar lahko storimo za otroka, je, da mu kupimo varen sedež.
Brane Küzmič

Leta 2008 je bilo v prometnih nesrečah kot potnik udeleženih 431 otrok. Trije so umrli, v 17 primerih pa so policisti ugotovili, da so otroci v trenutku nesreče v avtomobilu sedeli nepravilno. Na podatke, kakšna je bila statistika lani, še čakamo.

Štiriletniki na sprednjih sedežih
Predlani so tako policisti v statistiko vpisali 1.648 kršitev, povezanih z nepravilnim prevozom otrok. Kljub temu so ocenili, da se ozaveščenost staršev pri prevozu otrok povečuje. Mnenju policije deloma pritrjuje tudi Brane Küzmič, inštruktor varne vožnje: "Ko med vožnjo gledam nasproti vozeče ali vzporedno vozeče voznike, se mi zdi, da je sicer veliko bolje kot včasih, a še vedno naredijo premalo za varnost. Veliko vidim majhnih otrok, starih od štiri do deset let, ko sedijo na prvih sedežih."

V prometu opaža tako neuporabo pasov kot napačno izbiro sedežev za otroke. "Ravno pred nekaj dnevi sem naletel na primer, ko je otrok zadaj stal med sedeži in gledal naprej. Oče in mati sta sedela spredaj. Res neodgovorno, da ne pripenjajo otrok. Karkoli se bo zgodilo, bo otrok poletel skozi vetrobransko steklo."

Osnovno pravilo je sicer, da se otrok vsaj prvo leto prevaža v tako imenovani lupinici, sledi prehod na klasični otroški sedež, za starejše otroke do 12 let lahko kupite tako imenovane jahače. Pozornost naj bo usmerjena na oceno varnosti, preprostost uporabe in udobje. Pozorni bodite tudi na možnost preproste demontaže in pranja prevleke.

Küzmič staršem svetuje: "Vsi sedeži, ki so A-testirani in imajo certifikat, so dobri. Dražji sedež je seveda načeloma tudi boljši, ni pa vedno nujno. Če nima certifikata, je skoraj neuporaben. Pogledajo naj certifikate, da imajo homologacijo, da so varni. Najmanj, kar lahko storimo za otroka, je, da mu kupimo varen sedež."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.