Slovenija
82 ogledov

Starši podpirajo lenobo

"Če vzgojiteljica ni nadarjena za šport, obogatitveno urico v njeni skupini izpe Žurnal24 main
Na plečih staršev. V Vrtcu Najdihojca starši plačujejo za obogatitveni program športne vzgoje. Iznajdljivost. Ponekod za to vzgojiteljice dodatno športno usposobijo.

Ljubljanski Vrtec Najdihojca za otroke najema športno dvorano in vaditelje za telovadbo v okviru poslovalnega časa vrtca, kar starši plačujejo kot obogatitveno dejavnost, in to na roke, brez računa.

"Ta dejavnost je omogočena starejšim otrokom v tistih enotah vrtca, ki nimajo ustreznih pogojev za športno vzgojo, vendar le, če se starši strinjajo," je razloge za takšno ureditev pojasnila Božena Stritih, svetovalna delavka vrtca.

Plačevanje na roko
Poslovanje z gotovino. Gotovinska plačila so dovoljena pod posebnimi pogoji, ki pa jih vrtci in šole ne izpolnjujejo (imeti bi morali blagajne in omogočati blagajniške izpiske), pojasnjujejo na šolskem ministrstvu. Davki. Z davčnega vidika je poslovanje z gotovino potencialno sporno, še posebej če gre za javni zavod, so sporočili z davčne uprave.

Izogibanje obveznosti
"Po moji oceni je popolnoma nepotrebno, da športno vzgojo za predšolske otroke izvajajo v športnih centrih, saj so vzgojiteljice za to same usposobljene. To bolj diši po izogibanju obveznosti." Tako je za Žurnal povedala Božena Bratuž, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije in ravnateljica Vrtca Ptuj.

Prvi, pa brez telovadnice

Kako poskrbijo za gibalne potrebe otrok in obogatitvene športne urice, smo povprašali še v drugih vrtcih, pa staršem v okviru poslovalnega časa nikjer ne ponujajo storitev za dodatno plačilo. "Že peto leto smo prejeli nagrado za najbolj športen vrtec, pa sploh nimamo telovadnice," se je pohvalila Nada Verbič, ravnateljica ljubljanskega Vrtca Jelka. Kot pravi, je ena od vzgojiteljic tudi športna pedagoginja in je sodelavkam v veliko pomoč. "Enkrat na mesec v vrtec povabimo športnike, otroci pa hodijo tudi na tekme," je povedala.

Kolegici se zamenjata
V izolski Mavrici so se vzgojiteljice pred šestimi leti v sklopu projekta Fit Slovenija dodatno izobraževale v športu, danes pa znanje prenašajo na nove sodelavke. "Če katera res ni nadarjena za šport, obogatitveno urico v njeni skupini izvede druga vzgojiteljica, sama pa se ji oddolži denimo z glasbeno urico," nam je zaupala ravnateljica Suzana Božič.

V ljubljanskem Vrtcu Šentvid pa starejše otroke obiskuje športni pedagog, ki ga vrtec plačuje iz svojega sklada. "Pred leti smo imeli od občine podprt projekt športne vzgoje, katerega namen je bil spodbuditi otroke, da uživajo v gibanju, in smo se odločili, da s sredstvi iz sklada to omogočimo vsem otrokom," je razložila ravnateljica Jožica Pantar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.