Slovenija
2133 ogledov

Starši prvošolcev, ne pozabite na to darilo države!

Prvošolčki morajo imeti okoli vratu rumene rutice in odsevne trakove oziroma ods Žurnal24 main
Dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan bo 1. septembra že drugo leto zapored pripadal vsem zaposlenim staršem, tudi tistim v zasebnem sektorju. Morajo pa starši za plačan dopust zaprositi delodajalca in predložiti dokazilo. To pravico odreja novela zakona o delovnih razmerjih, ki je v veljavi od leta 2020.

Novela, ki jo je leta 2019 na pobudo Sindikata obrti in podjetništva Slovenije pripravila Levica, je med osebne okoliščine, za katere ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela, dodala spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan.

Cilj je bil izenačiti zaposlene v zasebnem in javnem sektorju. Slednjim je namreč dodaten dan plačane odsotnosti za to pripadal že prej.

Gre za izredni dopust, ki ga bo delodajalec delavcu odmeril, če bo ta zanj zaprosil in predložil dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred. Ker je treba izredni dopust izrabiti ob nastanku okoliščine, pa ga bo delavec lahko izrabil le na prvi šolski dan - torej ne prej in ne pozneje.

Dan izrednega dopusta pripada obema staršema.

Delodajalci so noveli zakona o delovnih razmerjih močno nasprotovali, saj so menili, da je zakon, ki velja za delavsko ustavo, že določal en dan dodatnega dopusta za vse starše, ki imajo otroke, stare do 15 let, poleg tega pa je omogočal tudi, da delavec en dan dopusta v letu lahko koristi po svoji odločitvi brez soglasja delodajalca.

 

 
Komentarjev 2
  • rd2dmk2 10:20 22.avgust 2021.

    ja pravica je na papirju..če delodajalec nima denarja za teste, da bi bil suguren o zdravju svojih zaposlenih, če nima denarja da bi jim plačal vsaj lekadol, ko zbolijo za gripo, prehladom , angino, potem bo pa dal proste dneve. ...prikaži več zadnjič je bil prispevek o zmanjšanju krvodajalcev v sloveniji.. zakaj neki že? včasih si dobil kozarec rdečega, pa malico in dva dni dopusta, dons pa .. ne vem a klobaso še dobijo, dopust sigurno ne.

  • Albatroz 10:20 22.avgust 2021.

    Država daje in ubija ter jemlje več kot daje.