Slovenija
781 ogledov

Starši, to morate vedeti o priljubljenih video igrah

igra Fortnite
Med otroki in najstniki sta zelo priljubljeni dve video igri, ki pa predstavljata določena tveganja.

Več zaskrbljenih staršev in učiteljev se je obrnilo na Safe.si z vprašanji o tveganjih pri igranju iger Granny in Fortnite. Obe video igri sta namreč zelo priljubljeni med mladimi. Igrajo ju na mobilnih telefonih in tudi na računalnikih. Zaradi številnih vprašanj so se odločili pojasniti, kaj morajo starši vedeti. 

Igra, ki sodi med grozljivke

Granny je video igra na mobilnih telefonih, ki sodi med grozljivke. Cilj igre je, pobegniti iz hiše, kjer igralčev lik zadržuje slepa starka z zelo dobrim sluhom. Za pobeg mora igralec najti vse potrebne ključe za odklepanje vhodnih vrat, pri tem pa ga starka (granny – babica) ne sme ujeti. 

Glasba in različni zvoki, kot je škripanje poda, neprijetno govorjenje in različni nenaravni zvoki, so zelo pomemben del igre. K temu spada še temačna podoba, ki vzbuja napetost in občutek grozljivosti. Igra spodbuja uporabo slušalk in lahko igralca močno prestraši, opozarja Marko Puschner s Fakultete za družbene vede. Igra ni priporočljiva za mlajše od 12 let. V igri je prisotno nasilje (ubijanje s kijem), vsebina namiguje tudi na ljudožerstvo.

Igra lahko pri otrocih povzroča občutke tesnobe in strahu, kar se lahko odraža na različne načine: nespečnost, strah pred biti sam, pojav nočnih mor ipd., opozarja Puschner. "V primeru, da se otrok sreča z video igro Granny, se je z njim smiselno pogovoriti o igri in o drugih vidikih grozljivk, pa naj gre za video igre ali pa za filme," svetuje. 

igra Fortnite | Avtor: Profimedia Profimedia
Zaradi nasilja ni primerna za mlajše od 12 let

Igra Fortnite je video igra preživetja, v kateri se do 100 igralcev bori med seboj, zadnji, ki ostane, pa je zmagovalec. Na voljo je več različic s podobnimi imeni. Igrati jo je mogoče na računalnikih, igralnih konzolah in na mobilnih telefonih. Uporabniki lahko igrajo v skupinah in klepetajo med seboj, zaradi česar je močno priljubljen med otroki in najstniki. Igra omogoča popolno anonimnost, če igralec to želi, zato je treba biti pozoren tudi na tveganja, ki jih s tem prinaša.

Puschner pravi, da ima igra določene pozitivne vidike, kot je igranje v skupini, a vsebuje tudi prizore nasilja. "Igralci uporabljajo pištole, meče in granate za boj, prav tako lahko tudi porazijo nasprotnike z uporabo različnih pasti (npr. strupen plin), sliši se streljanje, eksplozije in zvoki, ki izražajo bolečino oziroma poškodbo lika," opišejo dogajanje v igri. 

Kljub temu, da igra zaradi nasilja ni primerna za mlajše od 12 let, ob ustvarjanju računa ni zahtevane minimalne starosti, zato jo lahko igra kdorkoli. Igra je zasnovana tako, da igralca pritegne, zato nekateri težko prenehajo z igranjem. Puschner poudarja, da je treba omejiti čas igranja, da tako zmanjšamo tveganje za morebitno zasvojenost. 

Dodatno tveganje predstavlja tudi dejstvo, da igra omogoča nakupe različnih predmetov v igri, k čemur igralce spodbuja. Omogoča tudi klepet, dodajanje prijateljev in povezavo s Facebook ali Google računom. "Pomembno je, da pri igranju upoštevamo spletni bonton in pravila varnega klepetanja, da zmanjšamo izpostavljenost otrok morebitnemu spletnemu nadlegovanju in neprimernemu ali žaljivemu govoru," opozarjajo pri Safe.si

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.