Slovenija
2041 ogledov

Starši tožijo UKC: En pregled in otrok danes ne bi bil na vozičku

UKC Ljubljana Žurnal24
Starša devetletnega fantka s prirojeno srčno napako tožita ljubljanski UKC, ker naj bi zdravniki pri eni od operacij naredili nepopravljivo napako.

Devetletni Julijan iz Prekmurja je na vozičku, ne hodi in ne govori. Rodil se je s prirojeno srčno napako, s katero je kot majhen deček normalno živel, po napaki pri eni od operacij pa se je stanje nepopravljivo spremenilo. Starša sta se, kot poroča 24ur.com, odločila za rekordno visoko odškodninsko tožbo zoper UKC Ljubljana. Zahtevata odškodnino v višini 860 tisoč evrov za terapije in izgradnjo dvigala doma. 

Starša menita, da je za stanje, v kakršnem je Julijan danes, kriva napaka med eno od operacij, čemur pritrjuje izvedensko mnenje nemškega strokovnjaka. Do napake je prišlo pri menjavi srčnega spodbujevalnika, ko naj bi mu elektrodo napačno namestili. Po operaciji sta starša pri sinu opazila spremembe, saj se je nenavadno hitro utrudil.

Na pregledu so dečka priklopili na računalnik, preverili, kako deluje spodbujevalnik in ponastavili nekatere zadeve. Ultrazvoka srca niso opravili. To se je zgodilo šele, ko sta starša sina k zdravnikom pripeljala na tretji pregled. Takrat so dečka odklopili s spodbujevalnika, ker je bil njegov lastni ritem boljši. Vendar pa je njegovo srce oslabelo, zato so ga morali kmalu prvič reanimirati. 

Julijan je prestal novo operacijo in doživel štiri srčne infarkte. Julijan ima zelo hudo hipoksično okvaro možganov, ki je posledica operacij in infarktov, do katerih je prišlo po napačni namestitvi elektrode, je zapisano v mnenju izvedenca. 

Kot piše portal 24ur.com, v UKC Ljubljana sodnihg postopkov ne komentirajo. Starša pa vztrajata pri tem, da mora zgodba dobiti epilog.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
  • Pepe007 08:30 20.januar 2022.

    Kruta resnica je, da sta starša predala sinu slabe gene. Sicer se ne bi rodil s prirojeno srčno napako. Kaj če bi ju kdo tožil za to neodgovornost? Mogoče sta s svojim ravnanjem celo imela nekaj zavestnega vpliva na to. ...prikaži več Na primer starejša mati dokazano prinaša tveganje v življenje novega človeka. Prav tako nekatere življenjske navade in razvade.

  • rd2dmk2 18:01 19.januar 2022.

    se še spomnite smejalnega plina v šempeterski bolnici in komentarja sindikalista ob tragediji ? če se ne, pa mal obnovite situacijo, da vam bo lažje pri srcu ko jih boste spet rabili belohalnike.

  • PaPajapopi 14:08 19.januar 2022.

    Tožiti in iztožiti !