Slovenija
2159 ogledov

Starši zadovoljni, nekateri ravnatelji pa trdijo, da so priporočila neizvedljiva

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan je ocenil, da priporočila niso življenjska.

Skladno z željami večine staršev in učencev

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije so zadovoljni z današnjo napovedjo ministrice za izobraževanje Simone Kustec, da trenutno vse kaže, da se bodo lahko 1. septembra ob upoštevanju priporočil v šolo vrnili vsi dijaki in učenci. Takšna napoved je skladna z željami večine staršev in učencev, pravi predsednik zveze Anton Meden.

Meden je ob tem spomnil, da so v zvezi že julija pozvali, naj se pouk v čim večji možni meri izvaja v šoli. Zdaj upajo le, da se epidemiološka slika ne bo poslabšala in da bo napovedani način izobraževanja zdržal celo šolsko leto.

Zagotovilo, da bodo starše poslušali

Ministrstvo je skupaj z Zavodom RS za šolstvo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) za vrtce in šole sicer pripravilo tudi publikacijo s štirimi možnimi modeli šolanja v novem šolskem letu ter navodila in ukrepe, ki bi veljali pri vsakem modelu. Za zdaj je predviden t. i. B model, po katerem se v šole ob upoštevanju ukrepov vrnejo vsi učenci in dijaki. Meden pravi, da publikacije še ni uspel prebrati. "Glede na seznam sodelujočih institucij in posameznikov pa verjamem, da so priporočila dobra", pravi. Bodo pa o tem morali več povedati ravnatelji, zagotovo bo samo primernost pokazala tudi praksa, dodaja.

V zvezi aktivov svetov staršev so sicer pred časom odgovorne pozvali, naj najdejo rešitev za pouk in varstvo za učence predvsem nižjih razredov, ki jim bo NIJZ odredil 14-dnevno karanteno zaradi stika z okuženimi. Kot pravi Meden, so za zdaj z ministrstva dobili odgovor z zagotovilom, da bodo med drugim tudi njihova izhodišča pomembno vodilo pri pripravah za novo šolsko leto. "Zavedamo se, da pogled staršev ni edini, je pa pomemben, in pomembno je, da so odločevalci z njim pravočasno seznanjeni," je še dejal Meden.

Nekateri ravnatelji so bolj skeptični

A predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan je za 24 UR ocenil, da priporočila niso življenjska, saj da v šolah ohranjanje metra in pol razdalje ne pride v poštev. Opozoril je tudi, da je takšnih predmetov, kjer je mešanje in združevanje oddelkov nujno, skoraj tretjina. Težave bodo po njegovem mnenju nastajale tudi v povezavi s šolsko prehrano in avtobusnimi prevozi. Boji se, da bi bili za izbruh virusa v šolah na koncu odgovorni ravnatelji, ker se vseh priporočil ne bi mogli držati.

A ne delijo vsi ravnatelji njegovega mnenja. Kot je za 24 UR ocenil ravnatelj Gimnazije Kranj Aljoša Brlogar, je model, po katerem se otroci ob nekaterih priporočilih in omejitvah vračajo v šole, sprejemljiv. "Morda bodo zaradi tega trpele nekatere izbirne vsebine, ampak temu se lahko prilagodimo," je dejal in dodal, da bi potrebovali še dodatne usmeritve glede športne vzgoje in šolske prehrane. Direktor Šolskega centra Škofja Loka Martin Pivk pa je za 24 UR dejal, da so priporočila izvedljiva, vendar ima vsaka šola svoje specifike, ki se jim je treba prilagoditi.

Simona Kustec Lipicer Slovenija Uradno: Pouk v šolah bo letos potekal po modelu B. Kaj to pomeni?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Ewiksella
    Ewiksella 00:33 19.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • Covid_1984 18:55 18.avgust 2020.

    bela sodrga napiše svoja fašistična "priporočila", s katerimi odredi celo to, koliko listkov lahko vsak porabi, ko gre na veliko potrebo, mi pa pridno ubogamo v strahu pred kaznimi, prestitutke pa belim izmečkom držijo štango. kdaj boste pokazali, da imate ...prikaži več vsaj malo dostojanstva in boste te dr dr tehnokrate malo povprašali po duševnem zdravju?

  • Naklonsky 18:14 18.avgust 2020.

    Pomembni so starši in učenci, ne pa želje posameznih ravnateljev. A je izobraževalni sistem namenjen ravnateljem? Dajte, skulirajte se že enkrat!