Slovenija
6 ogledov

Starši, zahtevajte pojasnila

Tri kranjske osnovne šole so sodelovale na torkovem protokolarnem programu na Br Žurnal24 main
Ob sodelovanju otrok v protokolarnem programu ob obisku predsednika Busha se zastavlja vprašanje obveščanja staršev o udeležbi njihovih otrok na takem dogodku.
"Starši smo vedeli, da se bodo naši otroci udeležili prireditve ob koncu srečanja predsednika Busha in vrha EU," nam je zaupala mati petošolca iz OŠ Staneta Žagarja. "Zastavice so otrokom sicer dali v roke, vendar jim nihče ni zapovedal, naj z njimi mahajo Bushu," je zatrdila bralka.


Obvestilo, ki ga je staršem posredovala šola.

 
Šola primerno obveščala
Njeno izjavo je podprl Niko Slapar , ravnatelj OŠ Staneta Žagarja (včeraj smo pomotoma napačno zapisali ime šole, za kar se iskreno opravičujemo), ki je sam predlagal, da nam po faksu pošlje obvestilo staršem. "Iz njega je natanko razvidno, da bodo otroci sodelovali v protokolarnem programu ob obisku predsednika Busha, seveda ob soglasju staršev," je dodal ravnatelj.

Z urada varuhinje človekovih pravic so njihovo obvestilo staršem označili za korektno. "Šola je staršem posredovala originalno prošnjo protokola. Natančen program sicer ni naveden, vendar bi ga morali pojasniti tisti, ki so ga pripravljali, torej uslužbenci protokola," nam je odgovor namestnika ombudsmanke posredovala Vera Kuzmič , vodja službe za odnose z javnostmi. Včeraj nam predstavnika za stike z javnostmi z zavoda Protokolarne storitve RS ni uspelo priklicati, da bi pojasnil očitke.

 
 

Če bi otroci na vso silo hoteli iti, bi jim dovolil. A take oblike manifestacij se mi zdijo neprimerne.

Zmago Jelinčič, poslanec SNS

 
Dobili pa smo nekdanjega ombudsmana Matjaža Hanžka , ki je povedal, da bi v takem primeru vsekakor želel izvedeti za možnost, da bo njegov otrok z zastavico pozdravljal ameriškega predsednika. "Tega ne bi dovolil, saj po mojem mnenju Bush spada v Haag," je še dejal.

Ravnatelj ni želel odgovoriti
"Starše smo obvestili, da bodo otroci sodelovali pri ogledu lipicancev," je povedal Tomaž Balderman , ravnatelj OŠ Predoslje. Ni pa želel odgovoriti na vprašanje, ali so jih obvestili tudi o tem, da bodo učenci sodelovali v protokolarnem programu v pozdrav predsedniku Bushu.

 
 

Če je to želja otrok, ne vidim problema. Isto so nekoč počeli Titu, pa ni bilo problema.

Matej Lahovnik, poslanec Zares

 
Na OŠ Simona Jenka smo še enkrat poskušali izvedeti, kakšna je dejanska vsebina sporočila staršem, vendar se ravnateljica Nevenka Škrlj na klice ni odzvala. Spomnimo: včeraj nam je eden od staršev sporočil, da iz obvestila ni bilo razvidno, pri čem naj bi sodeloval njihov otrok.

 
 

Nimam navade prepovedovati, bi pa jih poskušal prepričati, da je Bush naredil več slabega kot dobrega.

Marko Pavliha, poslanec SD

 
Upravičeni do pojasnil
"Staršem priporočamo, naj najprej zahtevajo pojasnila od vodstev šol, če z odgovorom ne bodo zadovoljni ali pa ga ne bodo prejeli, pa se lahko obrnejo na ministrstvo za šolstvo ali na varuha človekovih pravic," je še sporočila Vera Kuzmič.

Na šolskem ministrstvu pa nam na vprašanje, katere podatke o prireditvi bi moralo vsebovati obvestilo, da bi se starši lahko odločili po svoji vesti in prepričanju, preprosto niso odgovorili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.